Поділитись:

Чому не можна утримувати диких тварин вдома – відповідь зоозахисників (фото)

Субота, 10 лютого 2024, 01:34
Чому не можна утримувати диких тварин вдома – відповідь зоозахисників (фото)

В Україні стає популярним утримання диких тварин, зокрема, котів (каракалів, рисей і сервалів), у домашніх умовах. Однак зоозахисники застерігають: "квартирний добробут" для хижаків – неможливий. 

Як пояснюють в організації UAnimals, забезпечити комфортні умови проживання, оптимальну кількість простору та необхідне харчування для таких тварин дуже складно, – пише УП. Життя.

«Розплідники, які заробляють на продажі цих тварин, всіляко переконують, що вони придатні для життя удома. Однак це – неправда. Вони мають жити в природних умовах, які неможливо забезпечити в квартирі, будинку чи на подвір’ї», – стверджують в UAnimals.

Каракали – дикі коти з великими вухами та довгими пухнастими китицями, мають однотонне забарвлення. Вони сильні та швидкі, можуть стрибнути на три метри у висоту. Це – тварини-одинаки, які вночі полюють на маленьких ссавців і птахів, а вдень ховаються серед скель або в норах.

Чому не можна утримувати диких тварин вдома – відповідь зоозахисників (фото) 

Сервали – хижі африканські ссавці. Вони мають найдовші ноги та найбільші вуха відносно розміру тіла всіх котів, а також оранжево-коричневе хутро з чорними плямами. Зазвичай мешкають в саванах Південної та Центральної Африки, віддають перевагу місцевості з густою високою рослинністю та місцям з великою кількістю гризунів, на яких полюють.

«Площа, необхідна одному сервалу для життя, зазвичай сягає 10 квадратних кілометрів. За ніч сервал долає в середньому 3-4 кілометри, що є частиною його повсякденної активності. У невідповідних умовах вони проявляють агресію і можуть стати небезпечними для власників», – зазначили зоозахисники.

Чому не можна утримувати диких тварин вдома – відповідь зоозахисників (фото) 

Сервал може бути меншим відносно інших тварин. Браконьєри та розплідники маніпулюють цим фактом, говорячи, що цей хижак придатний до життя в домашніх умовах. Проте це не так.

Окрім цього, їх можуть схрещувати і таким чином виводити нові види. Так, вже відомо про існування гібрида сервала та домашньої кішки – кота «саванна». Через це сервали зникають у дикій природі.

Рисі теж належать до роду хижих ссавців і вводяться в Україні: мешкають у Карпатах та на Поліссі. Вони мають міцні кігті, які допомагають їм вправно стрибати по скелях. Полювання є природною потребою цього хижака.

У 1994 році рись внесли до Червоної книги України зі статусом «рідкісний вид».

Чому не можна утримувати диких тварин вдома – відповідь зоозахисників (фото) 

В UAnimals зазначають, що сервалів, каракалів, рисей, левів, тигрів, пум і леопардів нерідко утримують в приватній власності.

«Через штучне вигодовування, неправильне харчування, відсутність умов, тісний простір, вони мають безліч хвороб і все життя страждають від стресу. Якщо вони знову потраплять у дику природу, то вже не виживуть і, в кращому випадку, доживатимуть у притулках і реабілітаційних центрах», – наголосили в організації.

Зоозахисники закликають повідомляти до поліції про випадки утримання таких тварин у неволі. Порушення умов їхнього проживання карається відповідно до закону "Про захист тварин від жорстокого поводження".

«Ці умови мають задовольняти біологічні, видові та індивідуальні потреби у їжі, воді, сні, рухах, контактах з іншими тваринами, у природній активності тощо», – стверджують у UAnimals.

Крім цього, в місці, де живе тварина, має бути простір, комфортні температура та рівень вологи, природне освітлення, вентиляція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 березня 2024
24 лютого 2024
22 червня 2023
12:40
20 листопада 2022
07 травня 2022
10 лютого 2022
11:15
09 грудня 2021
09 листопада 2021
08 жовтня 2021
17 вересня 2021