Південь Марса заполонили чорні «павуки»: що це за явище (фото)

Неділя, 28 квітня 2024, 02:59

Нове зображення марсіанських чорних «павуків» показує сезонні виверження вуглекислого газу на Марсі.

Як повідомляє Live Science, світлини Червоної планети зробило Європейське космічне агентство (ESA), – пише УП. Життя.

Темні веретеноподібні утворення помітили у западині, яке ще називають «містом інків» у південному полярному регіоні Марса. На зображеннях ці скупчення схожі на зграю дитинчат павуків, які туляться один до одного. 

Утворення фактично являють собою канали газу діаметром від 45 метрів до 1 кілометра. Вони з'являються під час марсіанської весни, коли в південній півкулі планети починає теплішати.

Це спричиняє танення шарів льоду з вуглекислого газу: у нагрітому стані вони прориваються крізь лід високими фонтанами або гейзерами, а потім знову падають донизу та осідають на поверхні. Цей процес й створює характерні «павукоподібні» візерунки.

За даними ESA, у деяких місцях гейзери прориваються крізь лід товщиною до 1 метра.

«Місто інків» також відоме як Лабіринт Ангуста. Його лінійні хребти, схожі на руїни, могли бути скам’янілими піщаними дюнами або залишками стародавніх марсіанських льодовиків, які, відступаючи, залишили високі стіни осаду.

 

Однак у 2002 році апарат Mars Orbiter виявив, що «місто інків» є частиною круглої структури шириною приблизно 86 кілометрів. Ймовірно, такий ландшафт утворився внаслідок зіткнення з метеоритом, а сама западина – ударний кратер.

Удар, ймовірно, спричинив розломи, що почали формувати навколишню рівнину, яка потім була заповнена лавою. Вона підіймалася, але з часом зникла.

Ближче до середньої частини зображення пейзаж дещо змінюється, великі округлі та овальні завитки створюють ефект мармуру. Вважається, що він виникає, коли шаруваті відкладення з часом стираються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: