Поділитись:

Прибульці насправді можуть бути фіолетовими, а не зеленими, – вчені

Субота, 20 квітня 2024, 04:12
Прибульці насправді можуть бути фіолетовими, а не зеленими, – вчені

Інопланетяни, якщо вони взагалі існують, можуть бути фіолетового кольору, а не зеленого, як прийнято вважати. Такого висновку дійшли науковці Корнельського університету (США) у своєму новому дослідженні. 

Про це пише УНІАН.

Вони зауважують, що звичка людей асоціювати життя із зеленим кольором пов’язана зі специфічними умовами саме нашої планети. Земля отримує багато сонячного світла, яким живляться рослини: фотосинтез відбувається завдяки зеленому пігменту хлорофілу, який і надає колір рослинам.

Науковці зауважують, що на іншій планеті умови життя можуть бути зовсім іншими. Наприклад, за умов дефіциту світла фотосинтез там може відбуватися за рахунок споживання невидимого інфрачервоного випромінювання. У такому разі рослини та бактерії матимуть не зелені, а фіолетові пігменти. Тобто це буде «фіолетовий світ».

«Фіолетові бактерії можуть процвітати в широкому діапазоні умов, що робить їх одним із головних претендентів на життя, яке могло б домінувати в різноманітних світах», – сказала співавтор дослідження Лігія Фонсека Коельо.

Зазначається, що ця інформація потрібна вченим у першу чергу для того, щоб більше ефективно шукати позаземне життя і не прогавити живий світ лише через те, що він зовсім не схожий на наш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З центру Чумацького Шляху надходять дивні сигнали, що повторюються

На сьогодні астрономи підтвердили понад 5500 екзопланет, у тому числі понад 30 потенційно схожих на Землю планет. Зараз триває робота зі створення достатньо потужних телескопів, які могли б вивчати хімічний склад цих планет.

Зазначається, що аналогічні фіолетові рослини та бактерії можна зустріти в багатьох місцях на Землі, де відсутнє або в гострому дефіциті сонячне світло. «Фіолетовий фотосинтез» є менш ефективним, аніж зелений, а тому на Землі зелені рослини домінують, а фіолетовим лишаються лише найменш придатні частини планети.

«Тільки уявіть, якби вони не конкурували із зеленими рослинами, водоростями та бактеріями: червоне сонце могло б створити їм найсприятливіші умови для фотосинтезу», – каже Лігія Коельо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів