Поділитись:

Чи здатні коти відчувати провину та вибачатися: пояснюють фахівці

Неділя, 14 квітня 2024, 04:12
Чи здатні коти відчувати провину та вибачатися: пояснюють фахівці

Коли люди роблять щось погане, випадково чи навмисно, вони можуть відчувати провину та каяття. Це тому, що люди живуть у відповідності до певного морального кодексу поведінки, який частково регулює нашу соціальну взаємодію. Але чи існує моральний кодекс у наших домашніх пухнастиків? Видання Cattitude Daily спробувало розібратися, чи здатні коти відчувати провину та каяття, – зазначає УНІАН. 

«На відміну від людей, котів не пов’язує той самий моральний кодекс. Так, є негласні правила, яких дотримуються котячі, коли живуть разом у будинках або диких колоніях, але вони не мають такої моралі, як ми», – йдеться у публікації.

Також варто брати до уваги, що котам невідома концепція грошей та матеріальної цінності речей. Пухнастикам просто невтямки, чому вас засмучує розбита ваза, чи порвані штори.

Втім, це не означає, що коти не помічають вашого смутку чи злості в таких ситуаціях. Людські емоції тваринам добре зрозумілі. Відтак кіт може зрозуміти, що нашкодив, саме за вашою реакцією на його дію, а не за фактичними наслідками.

«Хоча це не викликає у них почуття провини, це може призвести до ознак тривоги, таких як притиснуті до голови вуха, підібраний хвіст і сумні, відведені очі. Вони, швидше за все, будуть стримуватися, поки не відчують, що ви заспокоїлися», – пояснює видання.

Експерти кажуть, що коти також не вміють вибачатися, хоча багато власників котячих переконані у протилежному. Фахівець із поведінки тварин Тереза ​​Л. ДеПортер зазначає, що за своєю природою коти є одинаками, тому у них просто немає вроджених навичок багатьох видів соціальної поведінки.

«Коти погано вміють примирятися. Тобто котам не вистачає вроджених навичок вирішувати конфлікти, окрім як бійки чи втечі», – пояснює вона і додає, що більш соціальні види тварин, наприклад, собаки, такі навички мають.

Втім фахівці визнають, що соціальна поведінка котів насправді погано вивчена. Власники котів часто кажуть, що їхні пухнастики демонструють поведінку, яку можна кваліфікувати як «вибачення» – муркотіння, тертя головою об хазяїна та інші жести, до яких тварина вдається після прикрого випадку. Навряд чи це можна вважати вибаченням у людському розумінні, але така поведінка є спробою довести своє дружнє та прихильне ставлення до людини після конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів