Поділитись:

Власників худоби у Луцькій громаді зобов'язали перевірити тварин на бруцельоз

П'ятниця, 05 квітня 2024, 10:54
Власників худоби у Луцькій громаді зобов'язали перевірити тварин на бруцельоз

У Луцькій громаді після того, як пенсіонер захворів на бруцельоз, власників великої рогатої худоби зобов'язали провести додаткове дослідження ВРХ на предмет можливого її зараження збудником хвороби.

Про це повідомили на сайті Луцької міської ради.

Нагадаємо, нещодавно на Волині зареєстрували випадок захворювання на бруцельоз, яке в області не реєстрували майже 20 років – захворів 60-річний мешканець Луцька.

Бруцельоз – це інфекційне захворювання, яке передається контактним шляхом від тварин-носіїв збудника (великої рогатої худоби (ВРХ), овець, кіз, свиней, кролів), а також їх інфікованими продуктами або тканинами. Хвороба вражає органи руху та опори, нервову і сечостатеву системи організму. Від однієї людини до іншої бруцельоз не передається.Інфікування людини відбувається переважно через вживання заражених продуктів: некип’яченого молока і сирих молочних продуктів, а також сирого м’яса.

У зв’язку з цим, відповідно до протоколу комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Луцької міської ради від 29 березня та з метою попередження виникнення нових випадків захворювання власникам ВРХ Луцької міської територіальної громади необхідно провести додаткове дослідження ВРХ на предмет можливого її зараження збудником бруцельозу.

«Згідно з планом протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Луцькому районі на 2024 рік Луцька районна державна лікарня ветеринарної медицини проводить планові заходи щодо відбору проб крові на дослідження лейкозу та бруцельозу ВРХ, ДРХ на території Луцької міської територіальної громади», – йдеться у дописі.

Зазначають, що юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом тварин, зобов’язані:

  • забезпечувати, щоб тварини, яких вони вирощують, утримують та/або здійснюють їх обіг, не мали хвороб, що підлягають повідомленню;
  • доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварини при проведенні маніпуляцій, транспортування (доставки) відібраних зразків тканин, крові та інших матеріалів для діагностичних аналізів.

За додатковою інформацією та у разі виникнення питань звертатись до Луцької районної держаної лікарні ветеринарної медицини за адресою:

  • м. Луцьк, вул. Ковельська, 128 а (тел. 72-60-18,72-26-81)
  • м. Ківерці, вул. Вишневецького,13 (тел. 098 7310006)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів