Поділитись:

Telegram, WhatsApp чи Signal: в СБУ розповіли, який месенджер найбезпечніший

Четвер, 04 квітня 2024, 14:14
Telegram, WhatsApp чи Signal: в СБУ розповіли, який месенджер найбезпечніший

Кількість кібератак з боку росії да останні два роки зросла у рази. Якщо у 2020 році було зафіксовано 800 кібератак, тоді як вже другий рік поспіль їх кількість не опускається нижче 4 тисяч.

Про це в інтерв'ю для Укрінформ розповів керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк

«Сьогодні загальне правило таке, що безпечного месенджера не існує. Є технічні рішення, які дозволяють отримати доступ не лише до Telegram, але й до Signal, Viber та інших. А якщо взяти більш дорожчі й складні технічні рішення, то можна отримати доступ загалом до пристрою, і тоді абсолютно все, що там є, буде у зловмисника. Можна включити мікрофон чи камеру, хоч по якому б месенджеру ви спілкувалися. У нас у СБУ діє одне правило: заборонено пересилати чутливу, службову інформацію будь-якими месенджерами. За це передбачена відповідальність», – наголосив він.

Telegram, WhatsApp чи Signal: в СБУ розповіли, який месенджер найбезпечніший 

Ілля Вітюк також зосередив увагу на роботі Telegram-каналів.

«Дійсно, Telegram активно використовується в дезінформаційних кампаніях Російської Федерації. Є низка вже створених і постійно додаються нові під виглядом українських, які нібито знаються на внутрішній ситуації у провладних кабінетах. Але насправді ці канали є російськими, через них спеціально запускається дезінформація, щоб впливати на наших людей. Але в принципі точно така сама діяльність ведеться і через Facebook, і через Twitter або «Х», як він тепер називається. До речі, нещодавно була публікація, що в Німеччині у соцмережі «Х» викрили, якщо я не помиляюсь, 50 тисяч фейкових ботів, які щоденно продукували 200 тисяч повідомлень про те, як неправильно і небезпечно продовжувати військову підтримку України.

Водночас у Telegram працюють багато проукраїнських патріотичних каналів, які є публічними, тобто їх адміністратори чи власники є відомими. І вони, навпаки, протидіють російській пропаганді.

Небезпечність Telegram в Україні підкреслюється, тому що він популярний саме у нас. Але заблокувати його технічно важко, як і будь-який інший месенджер. Якщо навіть частково й зробити це, то з використанням VPN та інших технологій заборону можна буде обійти», – сказав очільник департаменту кібербезпеки. 

З його слів, навіть у Китаї, де сьогодні побудований так званий Великий китайський фаєрвол, у межах якого заборонені Facebook і Google, через VPN це все обходять. Хоча на побудову цієї інфраструктури витрачаються мільярди. Тобто технічної можливості повністю все заблокувати немає.

Нагадаємо, Ілля Вітюк також повідомив, що росія готується до першої світової кібервійни

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів