Поділитись:

Росія готується до першої світової хакерської війни, – СБУ

Четвер, 04 квітня 2024, 13:03
Росія готується до першої світової хакерської війни, – СБУ

Росія дуже серйозно готується до першої світової кібервійни. Про це розповів очільник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв'ю для Укрінформу

«У Росії запущена, як я це називаю, національна кібернаступальна програма. Вони, окрім того, що набирають і розширюють штат хакерських підрозділів у власних спецслужбах, також здійснюють вербувальну і навчальну кампанії. Офіцери ГРУ і ФСБ відряджені у військові вузи, в яких є ІТ-спеціальності, у цивільні політехнічні університети, де вводяться спеціальні кібернаступальні дисципліни для студентів старших курсів. Їх конкретно навчають, яким чином атакувати об’єкти критичної інфраструктури. Це стосується не лише України. Вивчають специфіку різних країн НАТО, країн Близького Сходу – держав, з якими потенційно Росія планує чи передбачає можливість військових дій. Якщо зараз у нас триває перша кібервійна, то Росія паралельно готується і до першої світової кібервійни! Вони дуже серйозно цим займаються», – зауважив бригадний генерал. 

З його слів, на замовлення спецслужб у вузах проводяться науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи. Наприклад, яким чином отримати доступ до документів, як атакувати системи життєзабезпечення в тій чи іншій країні, того чи іншого регіону, яке обладнання використовується на системах логістики, і яким чином можна автоматизувати проникнення до якихось систем. У подальшому формуються списки кращих студентів, яких направляють на роботу безпосередньо до спецслужб, наприклад, до ГРУ. Це робиться, щоб максимально збільшити потенційну кількість і якість кібератак.

Росія готується до першої світової хакерської війни, – СБУ 

«Для цього і готують професіоналів, які здатні проводити деструктивні кібератаки, направлені на серце ІТ-системи. Також широко використовують профільних спеціалістів в тій чи іншій галузі. Яскравий приклад – атака на «Київстар». Ми розуміємо, що тут було одне з двох. Або їм допомагали спеціалісти російської компанії «Beeline», адже у них із «Київстаром» інфраструктура побудована за одним принципом, вони фактично ідентичні.

Або є практика, коли у штат беруть ІТ-фахівців з конкретної галузі, які знають, як побудована система, як керувати певними процесами. Ми бачили це по тому, як вони рухалися всередині мережі «Київстар», де роками можна губитися, а вони чітко знали, куди йдуть», – наголосив Ілля Вітюк. 

Керівник департаменту кібербезпеки СБУ також повідомив, що у 2020 році було зафіксовано 800 кібератак з боку росії, тоді як вже другий рік поспіль їх кількість не опускається нижче 4 тисяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів