Дослідники знайшли на дні озера пароплав, загублений 137 років тому (фото)

Четвер, 04 квітня 2024, 02:39

Морські дослідники виявили надзвичайно добре збережені рештки пароплава «Мілуокі», який затонув майже 140 років тому в озері Мічиган – одному з «Великих озер» США.

Про це Мічиганська асоціація дослідження корабельних аварій повідомила у своєму Facebook, – пише УНІАН.

Пароплав довжиною понад 41 метр затонув у липні 1886 року після зіткнення з іншим судном. Хоча в тій кораблетрощі ніхто не загинув, саме судно вважалося «загубленим» – місце його потоплення не могли відшукати аж до недавнього часу. 

Дослідники вперше помітили рештки «Мілуокі» в червні 2023 року за допомогою ехолоту бічного сканування – технології картографування морського дна, яка використовується зокрема і для пошуку затонулих кораблів. Пароплав лежав на глибині близько 110 метрів, і дослідники витратили кілька місяців на те, аби отримати якісні зображення об’єкта і підтвердити, що це саме «Мілуокі». Для цього їм навіть довелося зібрати спеціальний транспортний засіб з дистанційним керуванням.

Щоб ідентифікувати знайдене судно, дослідники значною мірою покладалися на старі газети, які розповідали про затоплення «Мілуокі».

«Новини про аварію, а також дослідження водних течій привели нас до «Мілуокі» лише через два дні пошуків», – сказав Ніл Зосс, дослідник, який першим помітив уламки за допомогою гідролокатора.

За даними Мічиганської асоціації дослідження корабельних аварій, «Мілуокі» був спущений на воду у 1868 році як пасажирський пароплав. Трипалубний корабель протягом 18 років перевозив поселенців і припаси на захід через Великі озера, перш ніж затонув 9 липня 1886 року.

Причиною затоплення «Мілуокі» стало зіткнення із іншим судном такого ж типу – через помилку обох капітанів в умовах поганої видимості. На щастя, пасажирів на борту тоді не було, а екіпажу вдалося врятуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: