Поділитись:

«Священна війна»: московська церква пропонує Кремлю ультранаціоналістичну ідеологію, – ISW

Субота, 30 березня 2024, 16:10
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Російська православна церква «московського патріархату» об'єднала кілька кремлівських ідеологічних наративів, намагаючись сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні і експансіоністського майбутнього росії.

Про це пише Українська правда, посилаючись на Інститут вивчення війни (ISW)

РПЦ «МП» посилила кремлівську риторику щодо війни росії в Україні та назвала її екзистенціальною та цивілізаційною «священною війною», що є значним відхиленням для російської влади, яка досі старанно уникала офіційного формулювання вторгнення росії в Україну як будь-яку «війну».

РПЦ «МП», схоже, об’єднує попередні паралельні кремлівські наративні зусилля у відносно цілісну ідеологію, зосереджену на національній ідентичності та демографічному відродженні, яка обіцяє росіянам період національного відродження в обмін на соціальні та громадянські обов’язки.

РПЦ «МП» підкреслила, що «відновлення єдності російського народу» через війну в Україні є ключовою умовою виживання та успішного розвитку росії протягом XXI століття.

Аналітики ISW вважають, що цей заклик до відновлення є повномасштабним знищенням української нації та затягування її в росію.

РПЦ «МП» має на меті також конвертнути етнічних білорусів у російську націю через свою концепцію «доктрини триєдиності», а також масово репатріювати інших «співвітчизників» за кордоном.

Кремль може вирішити не повністю приєднуватися публічно до ультранаціоналістичної ідеології, яку РПЦ «МП» запропонувала, але, швидше за все, запозичить і використає її для підтримки військових дій в Україні та будь-яких майбутніх актів агресії проти сусідів росії і Заходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів