Поділитись:

Процедура оцінки впливу на довкілля: чому це є проблемою для Волині

Середа, 27 березня 2024, 18:19
Процедура оцінки впливу на довкілля: чому це є проблемою для Волині

Останнім часом у медіа зʼявилася інформація щодо необхідності або ж абсурдності процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД). Цей процес на законодавчому рівні регулює проведення лісогосподарських заходів у пошкоджених та знищених лісах.

Зараз таких насаджень багато на територіях, де тривають бойові дії. Але для Волині проблема – не чужа.

Наприклад, така ситуація в лісах виникла минулого року на Камінь-Каширщині, де пройшлися буреломи. Раніше подібні випадки, коли лісами вирувала негода або ж пожежа, були на Маневиччині, Ратнівщині, Любомльщині та інших регіонах.

Зараз для того, щоб розробити такі ділянки, тобто розчистити ліс і там створити молоді насадження, лісівники спочатку мають пройти процедуру ОВД.

Це забирає час і кошти, стверджують практики. Крім того, затягування в часі призводить до втрат якості деревини. Тож замість ділових лісоматеріалів часто доводиться забирати з лісу дрова. І від цього вже втрачають усі, в тому числі і через недонадходження до бюджетів.

Екологи ж називають кардинально протилежні аргументи, називаючи оцінку впливу на довкілля дієвим засобом контролю.

Нещодавно питання підняли і на Комітеті ВРУ з питань екологічної політики, де розглянули відповідний проєкт закону («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах» №9516 від 20.07.2023) та вирішили його взяти за основу.

Ми спробували зʼясувати окремі моменти, звернувшись за коментарями до обласної державної адміністрації. 

«Однозначно такі рішення мають приймати спеціалісти. І ми також тут довіряємо фахівцям, – наголосив заступник голови Волинської ОВА Олександр Троханенко. 

До прикладу одна із останніх ситуацій, з якою зіштовхнулися лісівники в Волинській області. 

Всі памʼятають негоду, яка пронеслася навесні минулого року на Камінь-Каширщині. В результаті постраждали чимало будівель мешканців громад, а також ліси – понад 5 тисяч гектарів.

Очевидним здається, що ділянки необхідно було максимально швидко розробити і відновити ліс. Фахівці з лісництва також тримали це на контролі. На запитання, чому роботи затягуються в часі, працівники лісового господарства пояснили, що є необхідні процедури. 

Щоб пройти ОВД і мати право розпочати прибирання пошкодженого лісу, лісогосподарській філії потрібно заплатити суттєві кошти – в середньому 500 тис. грн за проведення самої процедури. Крім того, процес отримання висновків триває місяцями. Це вже збитки.

Втрати несуть і місцеві бюджети громад – через зниження сум рентної плати.

А на завершення – довкола питання виникає ще й соціальна напруга. Люди не розуміють, чому лісівники не наводять лад у пошкоджених лісах і логічно звинувачують у безгосподарності. І тут вони абсолютно розуміють громадськість. Збоку це виглядає так, що знищені ділянки не розробляються в той час, коли на інших – здорових – ведеться заготівля деревини. 

Тому позиція Поліського лісового офісу – врегулювати законодавство таким чином, щоб зняти всі ці ризики та в майбутньому уникати невиправданих втрат. Зміни необхідні, але однозначно з врахуванням усіх позицій, щоб мінімізувати будь-які можливі зловживання, на яких наголошує громадськість».

Надрукувати
мітки:
коментарів