Поділитись:

Лучанка подарувала музею дві картини відомого художника (фото)

Середа, 27 березня 2024, 09:09
Лучанка подарувала музею дві картини відомого художника (фото)

Художній музей у Луцьку поповнився двома новими картинами: аквареллю «Лілії» та полотном «Пейзаж над Стиром» художника Олександра Байдукова.

Про це повідомляє Суспільне. 

Картини музею подарувала лучанка Світлана Політило, яка є директоркою видавництва «Надстир’я». З її слів, у 2013 році, коли вона очолила видавництво, ці полотна вже висіли у кімнатах редакції на вулиці Лесі Українки у Луцьку.

Як картини живописця Олександра Байдукова з'явилися у редакції – лучанка не знає. Припускає: можливо, сам художник за життя подарував їх видавництву з нагоди ювілею. З її слів, дат, коли написані полотна, на звороті немає.

«Вирішила презентувати ці картини музею, бо видавництво переїхало у менше приміщення і там немає вже де їх розмістити. Хай служать громаді. Щоб кожен охочий міг бачити ці полотна художника», – говорить Світлана Політило.

Лучанка, директорка видавництва Світлана Політило з двома картинами Олександра Байдукова, які жінка подарувала Художньому музею у Луцьку, березень 2024 рокуЛучанка, директорка видавництва Світлана Політило з двома картинами Олександра Байдукова, які жінка подарувала Художньому музею у Луцьку, березень 2024 року

Як розповіла директорка Художнього музею у Луцьку Зоя Навроцька, стан картин відмінний, треба лише оновити рамки.

«Таких полотен художника Олександра Байдукова у нашому музеї не було. Це – оригінали. Я б сказала, навіть експериментальні роботи, які виконані майстерно», – каже директорка.

В експозиціях Художнього музею Луцька налічується шість картин Олександра Байдукова, які є власністю музею. Окремі з них були викуплені в художника ще за життя, кілька полотен подарувала музею торік напередодні 50-річного ювілею його донька.

За словами Зої Навроцької, після оновлення подаровані лучанкою дві картини Олександра Байдукова доповнять виставковий проєкт «Скарбниця. Художнє життя Луцька другої половини XX – початку XXI століть».

Довідково:

Олександр Васильович Байдуков – заслужений художник України. Головна тема творів українського живописця – краса природи Полісся, Кавказу, Прибалтики, рідних степів України. У спадку автора налічується більш як тисяча полотен, у переважній більшості в техніці олійного живопису.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів