Поділитись:

Луцька районна рада знову без очільника: кого пропонують на цю посаду?

Вівторок, 26 березня 2024, 15:46
Луцька районна рада знову без очільника: кого пропонують на цю посаду?

Луцька районна рада залишилася без очільника. Суди визнали обрання депутата Олександра Гурського на посаду керівника органу місцевого самоврядування протиправним та з порушенням регламенту.

Про це пише «Сила правди», яка поцікавилась у депутатів, коли обиратимуть нового голову райради та хто може стати кандидатом на цю посаду. 

Призначення Олександра Гурського остаточно скасував Восьмий апеляційний адміністративний суд поставновою від 13 березня 2024 року.

Депутата партії «За майбутнє» Олександра Гурського головою Луцької районної ради 14 червня 2023 року на дев’ятнадцятій позачерговій сесії. Тоді сесію скликали за сім годин до початку роботи, а повинні були повідомити усіх депутатів мінімум за добу – як це передбачено регламентом. 

У день сесії депутати спочатку проголосували за відставку попереднього голови, вихідця партії «За майбутнє» Олександра Омельчука, який втік за кордон. Раніше повідомлялося, що перед втечею Омельчук заявив про політичний тиск на нього, а пізніше з’ясувалося, що він покинув Україну з допомогою фонду депутата від «Слуги народу». Після відставки Омельчука депутати взялися голосувати за нового голову райради, яким і обрали Гурського. 

«Партія «За майбутнє» ніяк не відреагувала на витівку свого втікача – колишнього голову Луцької районної ради Омельчука, а особисто народний депутат Рубльов «контролював» прихід діючих депутатів на сесію для переобрання свого нового голови Гурського, з порушенням норм закону та регламенту! Виступів нікому, окрім своїх – не надавали. Депутатів – для кількості голосів – посадами перекуповували», – згадує події сесії депутатка обласної ради від «Європейської солідарності» Юлія Вусенко.

Після сесії депутат Луцької райради від «Європейської солідарності» Віталій Сніжко подав позов до Волинського окружного адміністративного суду. Він вимагав скасувати рішення про обрання Олександра Гурського через порушення регламенту, а у листопаді 2023-го суд цей позов задовольнив. 

«Повідомлення про скликання ХІХ позачергової сесії Луцької районної ради, яка відбудеться о 15:30 14.06.2023, було опубліковано о 8:00 того ж дня, тобто менше ніж за 24 години до проведення позачергової сесії», – йдеться у рішенні суду.

Нещодавно ж, 13 березня 2024 року, це рішення підтвердив Восьмий апеляційний адміністративний суд. Відтак рішення Луцької районної ради «Про обрання голови районної ради» від 14 червня 2023 року визнали протиправним та скасували.

«Ну, що ж, рішення суду – є рішення. Треба виконувати», – відреагував Олександр Гурський.

«Сила правди» також поцікавилась у депутатів, коли відбудеться переобрання голови та хто може очолити раду. Наразі у раді ведуться перемовини, аби пришвидшити цей процес. Однак нові кандидатури на посаду ніхто поки не називає.

«Ми цього кандидата не підтримували двічі. Бо «За майбутнє» висуває кандидатів, а воно не сильно виходить: один втік, другого з порушеннями призначили. Стосовно нашої кандидатури, то про це ще рано говорити. Поки що немає розуміння, коли сесія скличеться. 

Зараз ведуться перемовини, аби цей процес швидше організувати. Сесію має ініціювати третина від депутатського складу. Але дуже багато депутатів від різних партій поскладали мандати. І питання кворуму стоїть ще гостріше. Спочатку маємо зустрітися з головами фракцій, обговорити дату проведення сесії і її ініціювання взагалі. А коли вже це буде відомо, будемо визначатися з кандидатурою від нашої сили», – прокоментував депутат Луцької районної ради від партії «Громадянський Рух «Свідомі» Євгеній Мікоян.

Не визначилися ще з кандидатурою і в «Європейській солідарності».

«Гурського знову будуть «пхати» на це місце. Для цього хочуть внести зміни до регламенту. Нині в регламенті немає норми, що одного і того ж кандидата можна висувати декілька разів. Тобто, роблять усе, щоб пропихнути «свого». Щодо «Європейської солідарності», то ще зарано говорити про кандидата», – сказала Юлія Вусенко.

Представник від «Слуг народу» Андрій Лев взагалі вирішив скласти мандат.

«Це не рада, це – цирк, в якому я не хочу брати участі», – прокоментував своє рішення депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
25 квітня 2024
23 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024