Поділитись:

Експрес-тестування у центрі Луцька: людей перевіряли на туберкульоз

П'ятниця, 22 березня 2024, 19:47
Експрес-тестування у центрі Луцька: людей перевіряли на туберкульоз

На Театральному майдані Луцька медики, волонтери та представники громадських організацій допомагали перехожим визначити, чи є в них ризик захворіти туберкульозом.

У наметах проводили експрес-тестування на певні хвороби, розповіла Суспільному меддиректорка фтизіопульмонологічного центру Наталія Чурсіна. 

З її слів, люди могли пройти скринінгове тестове анкетування на ризики захворіти туберкульозом. І якщо такі ризики вище середнього рівня, то таких людей безплатно консультували фтизіатри.

Меддиректорка фтизіопульмонологічного центру Наталія ЧурсінаМеддиректорка фтизіопульмонологічного центру Наталія Чурсіна

У вакцинальному автобусі, який працював поруч можна було отримати щеплення, а також зробити тест на наявність вірусу імунодефіциту людини та гепатитів B і С.

Експрес-тестування у центрі Луцька: людей перевіряли на туберкульоз

Найбільші ризики захворіти на туберкульоз – у людей, які ведуть асоціальний спосіб життя, мають алко- і наркозалежність та слабкий імунітет. На Волині на 40% вищий рівень захворюваності, ніж в середньому по Україні, говорить керівниця обласного центру контролю і профілактики хвороб Наталія Янко.

Керівниця обласного центру контролю і профілактики хвороб Наталія ЯнкоКерівниця обласного центру контролю і профілактики хвороб Наталія Янко

41-річний житель Запоріжжя Сергій Козик півтора року живе у Луцьку. Чоловік каже, що умови його проживання незадовільні. У приміщенні немає опалення, а зранку прокидається з кашлем. Саме тому, каже Сергій Козик, вирішив перевіритися.

2023-го року в області на сухоти захворіли 745 людей, це на 129 хворих більше, ніж було у попередньому році, каже начальник обласного управління здоров'я Юрій Легкодух.

Начальник обласного управління здоров'я Юрій ЛегкодухНачальник обласного управління здоров'я Юрій Легкодух

За словами головної фтизіатрині області Наталії Чурсіної, протягом акції понад 130 людей пройшли скринінгове анкетування, 15 людей проконсультували лікарі фтизіопульмонологічного центру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024