У МОЗ дозволили вакцинацію двовалентною вакциною проти COVID-штаму «Омікрон»

Вівторок, 19 березня 2024, 05:25

У Міністерстві охорони здоров’я дозволили проводити первинне щеплення двовалентною омікрон-специфічною вакциною проти COVID-19.

Про це пише УП.Життя.

Раніше вакцина була схвалена лише для проведення бустерних щеплень, повідомляють у МОЗ. Зміни затверджені наказом відомства від 29 лютого 2024 року.

Вакцину проти штаму «Омікрон» називають «двовалентною», оскільки вона містить мРНК двох варіантів – «оригінального» та «Омікрон».

«Двовалентна омікрон-специфічна вакцина проти COVID-19 – це оновлена версія вакцини Comirnaty від американської компанії Pfizer, яка адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон», – зазначають у міністерстві.

Там нагадали, що щеплення проти COVID-19 є безоплатними для всіх українців. Вакцинуватися можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень у медзакладах.

На початку березня 2024 року в Україні зафіксували понад 5,5 мільйона випадків захворювання на коронавірус, додали в МОЗ.

Раніше ми повідомляли, що науковці виявили два нові побічні ефекти від вакцин проти COVID-19 Pfizer, Moderna або AstraZeneca.

«Виявити рідкісні побічні ефекти неможливо, доки вакцину не застосують мільйони людей. Жодне клінічне випробування не зможе бути настільки масштабним», – розповів співдиректор Глобальної мережі даних про вакцини Джим Батері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: