Поділитись:

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС

Понеділок, 18 березня 2024, 10:24
Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль виділяє п’ять секторів – оборонний, енергетичний, аграрний, сировинний та цифровий – в яких Україна сподівається заявити про себе як майбутній член Європейського Союзу.

Про це він розповів у інтерв’ю Euractiv, пише «Європейська правда».

Шмигаль закликав звернути увагу передусім на українську оборону і військовий сектор.

«Україна є центром військових і оборонних технологій, виробляє нове високотехнологічне обладнання, і ми маємо потенціал бути європейським щитом, європейським арсеналом і зміцнювати обороноздатність ЄС», – сказав він.

«Зараз ми маємо одні з найсильніших збройних сил у світі, з багатьма – реальними – роками досвіду на полі бою – це може зміцнити європейську оборонну систему», – додав глава українського уряду.

Україна може стати енергетичним хабом і «газовою безпекою» для Європи, припустив також Шмигаль. Він додав, що Україна може «принести стабільність і більше можливостей як економічних, так і енергетичних» в ЄС.

«Ми пережили дві дуже важкі зими, коли Росія тероризувала нашу енергетичну інфраструктуру, але ми все ще маємо надлишок в нашій енергетичній системі, і ми можемо постачати чисту зелену енергію на європейський ринок», – сказав Шмигаль.

«Ми маємо одне з найбільших на континенті підземних сховищ газу на території України – 33 мільярди кубометрів у дуже безпечних умовах, яким вже зараз користуються багато європейських компаній. Ми можемо легко збільшити цю потужність на 10-15 мільярдів кубометрів», – додав він.

Глава уряду підкреслив, що Україна також може «принести більше стабільності на світовий ринок продовольства, і з нами ЄС може стати сильним геополітичним гравцем, коли мова йде про продовольчу стабільність і безпеку у світі».

Прем'єр відкинув занепокоєння, що деякі країни-члени ЄС можуть бажати повільного прогресу у приєднанні України через нинішню стурбованість звинуваченнями у недобросовісній торговельній практиці.

«Ми не маємо наміру створювати недобросовісну конкуренцію з нашими сусідами, європейськими країнами та європейськими фермерами. Саме тому ми просимо Європейську комісію розпочати переговорний процес з аграрним (розділом), щоб прискорити узгодження правил і норм», – сказав Шмигаль.

Він додав, що Київ буде готовий конкурувати за правилами ЄС і буде «готовий до спілкування, до переговорів і до компромісів». Шмигаль переконаний, що Україна принесе ЄС набагато більше, ніж коштуватиме Європейському Союзу сам процес її приєднання.

Він також підтвердив прагнення України розпочати переговори про вступ із ЄС у першому півріччі цього року. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів