Поділитись:

Крім замку і будинку Голованя: які ще історичні місця варто відвідати в Луцьку

Понеділок, 11 березня 2024, 11:33
Крім замку і будинку Голованя: які ще історичні місця варто відвідати в Луцьку

Окрім традиційних локацій, таких як Луцький замок, костел Петра і Павла, будинок Голованя, у Луцьку є цікаві місця, яким варто приділити більшу увагу.

Про них розповів історик Андрій Павляшик у програмі «Актуально» на 12 каналі.

Зі слів історика, він завжди запитує у туристів, що їм більше цікаво. І якщо вони приїхали вперше, то робить оглядову екскурсію, яку закінчує зазвичай в районі Луцького замку.

Проте, додає Андрій Павляшик, він би рекомендував зараз всім іти в підземелля Окольного замку, тому що це справді унікальний об'єкт, який відкрився нещодавно – в липні минулого року, і якісних аналогів в Україні історик не знає.

«Воно різностороннє, воно орієнтоване на різні вікові категорії людей, тому, напевно, власне підземелля Окольного замку, територія біля стіни, біля вежі князів Чорторийських... Це суто суб'єктивно. Це для мене одне з найприємніших місць в Луцьку і мені хочеться, щоб люди просто пішли туди, побачили це і відчули той дух», – зазначає Андрій Павляшик.

Андрій Павляшик зауважує, що Луцький замок відомий багатьом. І в ньому можна просто погуляти самому і відчути цю атмосферу. А про такий об'єкт, як підземелля, людям варто розповісти: що тут, до чого тут і чому саме так. І вже після цього можна відпускати, щоб вони гуляли містом.

«Тому підземелля на даний момент, напевно, для мене в пріоритеті, який я людям рекомендую», – зазначив історик.

Але, зі слів Андрія Павляшика, бувають абсолютно несподівані місця. Наприклад, комусь дуже заходить прогулянка від Театрального майдану до старої частини міста. А ще в Луцьку є військовий шпиталь, один з його корпусів – це колишній католицький монастир ордену тринітаріїв. Там людям «заходить», звичайно ж, історія кохання доньки судді і принца.

«Там був свого часу суд, а донька судді понад 100 років тому стала дружиною принца держави Сіам Таїланд. Історія про кохання дівчини і принца – це джекпот», – розповідає історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів