Науковці створюють «цифрового двійника» Землі, щоб моделювати природні катастрофи (відео)

Четвер, 07 березня 2024, 02:31

Дослідники за підтримкою Європейського космічного агентства (ESA) розробили «цифрового двійника» Землі. Йдеться про інноваційну модель Землі для конструювання можливих природних катастроф.

Про це повідомили на порталі Space.com, – пише Суспільне. 

Проєкт дозволить краще зрозуміти та запобігти реальним ризикам, пов'язаним із зміною клімату, завдяки моделюванню різних кліматичних умов та їхніх наслідків для нашої планети.

Зазначається, що Земля не змогла б вижити без води, яка займає 71% її поверхні, а океани становлять приблизно 97%. Колообіг води в природі є вкрай складним процесом через клімат, що безперервно змінюється, на який впливає і людина. Тому прогнозування стихійних лих, таких як повені, зсуви та засухи, вимагає створення та аналізу моделей, що містять якнайбільше даних із високою роздільною здатністю і які охоплюють кожен сантиметр планети – від найвищих гірських вершин до водних глибин.

Проєкт створення «цифрового двійника» Землі спрямований на те, щоб надати науковцям інструмент, за допомогою якого можна вводити в модель нові дані та симулювати сценарії природних катастроф у різних умовах у всьому світі. Це дозволить спостерігати за потенційними ризиками, які можуть виникнути під час зсувів або інших лих, ніби вони відбувалися в реальному часі, що, своєю чергою, допоможе краще підготуватися до можливих руйнівних подій у майбутньому.

Розробка такої моделі вимагає величезних зусиль від дослідників, які використовують дані, отримані з супутників, зокрема – вимірювання вологості ґрунту, опадів, глибини снігу, випаровування та течії річок, зібрані у певні проміжки часу. Ці дані дозволяють створити докладну картину динаміки цих змінних планети. Модель, що містить дані з високою роздільною здатністю, може бути інтерактивним інструментом для дослідників.

«Наша мета – створити систему, яка дозволить нефахівцям, зокрема і людям, які ухвалюють рішення, проводити інтерактивне моделювання», – повідомив Лука Брокка з Національної дослідницької ради Італії, який є провідним автором дослідження.

На першому етапі були змодельовані території навколо річки По у Північній Італії та інші частини Середземноморського басейну.

Зусилля науковців сфокусовані на аналізі великих регіонів з метою подальшого розширення досліджень на більш локальні області. Планується розширення моделі на інші регіони Європи та співпраця з науковцями з інших континентів. Складність розроблених алгоритмів вимагає їхнього доопрацювання в міру надходження значних обсягів даних. Крім того, варто проводити більше наземних спостережень, щоб продовжувати перевіряти дані, отримані із супутників.

Переглянути платформу із «цифровим двійником» Землі можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: