Поділитись:

На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства

Субота, 24 лютого 2024, 08:28
На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства

В області відкрили центр для дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками, за моделлю «Барнахус». Це заклад для надання комплексної соціально-психологічної, правової, медичної та інших видів допомоги дітям.

Про це повідомили у Волинській ОВА.

«Діти – це найнезахищеніша верства населення. І ми розуміємо важливість і специфіку відкриття цього закладу і його роботи. Тому ми маємо подбати про наших найменших мешканців і допомогти у наданні свідчень про злочин з найменшою травматизацією для них», – зазначила заступниця голови ОДА Мирослава Якимчук під час пресконфренції з нагоди відкриття «Барнахусу» в області.

Слід зазначити, що на Волині кілька років поспіль фіксують різке зростання кількості кримінальних правопорушень вчинених щодо дітей. Так, потерпілими у 2022 році стали 232 дитини, що на 36% більше ніж у 2021 році. Торік – 449 дітей, 80 з яких постраждали від тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень. Загалом 18 дітей потерпіло від злочинів, пов’язаних з домашнім насильством, та 17 – від правопорушень проти статевої недоторканності, з яких 7 – від зґвалтувань, 4 – від сексуального насильства та шестеро дітей стали жертвами розбещень.

Тож завданням «Барнахусу» є створення дружніх до дитини умов у процесі здійснення правосуддя.

На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства 

Як повідомила керівниця проєктів захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Ван Чі Пхам, центр, який запрацював на Волині, є 11-м у нашій державі. Його створено спільними зусиллями Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, ЮНІСЕФ, Української фундації громадського здоров’я та Волинської обласної державної адміністрації.

«Чому такий заклад відкритий на базі дитячого об’єднання, тому що тут є всі фахівці, які будуть надавати допомогу: психологічну, правову, медичну зокрема, реабілітаційну, як дитині, так і мамі. Тобто є можливість в даному закладі перебувати дитині, мамі, іншим членам родини, якщо є така потреба», – зазначила заступниця голови ОДА.

У закладі є кімнати для спілкування з психологом, медичного огляду, кримінального розслідування та судового провадження, реабілітаційні приміщення, укриття, а також спальні кімнати.

На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства На Волині відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства 

Розмова з дитиною проводитиметься у кабінеті психолога. Щоб позбавити її необхідності розповідати свою історію кілька разів різним людям, за співбесідою в іншій кімнаті спостерігатимуть суддя, який офіційно відповідає за процедуру, соціальний працівник з органів із захисту дітей, співробітники поліції, прокуратури, адвокат обвинуваченого і адвокат з прав дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів