Поділитись:

Британія хоче передати Україні дрони зі штучним інтелектом: можливо мова йде про «рій» (відео)

Субота, 17 лютого 2024, 23:23
Британія хоче передати Україні дрони зі штучним інтелектом: можливо мова йде про «рій» (відео)

У Великій Британії дослідженням роїв дронів займались під час проєкту Alvina ще на рівні 2021 року

Після того, як коаліція з десятка країн НАТО задекларувала намір посилити Сили оборони України одразу одним мільйоном дронів протягом одного року почали з'являтися перші деталі цього проєкту. 

Й звісно, враховуючи те, що один мільйон дронів – це більш ніж величезна кількість, що означає наявність серед них значної частки FPV- чи аналогічних дронів-камікадзе, вкрай важливим питанням є, як зробити їх ефективнішими. Й у Великій Британії почали опрацьовувати питання виробництва тисяч нових дронів-камікадзе зі штучним інтелектом, – пише Defense Express.

«Західні військові стратеги, які розробляють цю технологію, вважають, що вона може дозволити Україні розтрощити певні російські позиції за допомогою безпілотників», – з посиланням на власні джерела пише Bloomberg. Але на цьому майже вся конкретика від цього видання завершується.

Але з боку Defense Express зазначають, що про використання елементів штучного інтелекту, зокрема, машинного зору починаючи з рівня автотрекінгу цілі, вже говорять доволі давно, й вже є перші реальні зразки таких дронів. При цьому не лише в Україні, але й у РФ, а багато серійних баражуючих боєприпасів у країнах НАТО вже давно мають таку функцію. І хоча жодних деталей щодо того які саме функції штучного інтелекту будуть інтегровані у дрони, з великою долею вірогідності мова йде саме про цей напрям.

Тим більше як пише видання, такі «дрони можуть бути відправлені в Україну протягом кількох місяців, але попередили, що терміни може бути посунутий вправо». А це означає, що технологія штучного інтелекту у цих дронах доволі зріла й готова до серійної реалізації.

Але на цьому можливості не вичерпується, бо ще один напрям – скоординована атака «роєм». Це коли дрони автоматично взаємодіють між собою, обмінюються інформацією щодо цілей та розподіляють їх між собою автоматично чи з мінімальною участю оператора.

І для Великої Британії така технологія також не є невідомою. Бо британські повітряні сили ще на рівні 2021 року вели проєкт Alvina з дослідження ройового використання малих БПЛА.

А згадка, що Лондон працює із Вашингтоном над питанням передачі просунутих дронів до України може бути відсилкою вже до американського проєкту Golden Horde («Золота орда») – який також присвячений створенню систем штучного інтелекту для різних класів боєприпасів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
18 березня 2024
05 лютого 2024
04 січня 2024
31 грудня 2023
29 грудня 2023
08 листопада 2023