Поділитись:

У США вперше схвалили ліки проти обмороження

П'ятниця, 16 лютого 2024, 03:12
У США вперше схвалили ліки проти обмороження

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) вперше схвалило препарат для лікування сильного обмороження в дорослих.

Як йдеться у пресрелізі, ліки зменшують ризик ампутації пальців рук або ніг, – пише УП. Життя.

Обмороження може відбуватися в кілька стадій. 

Перша стадія або легке обмороження не потребує медичного втручання. Однак важке обмороження спричиняє замерзання шкіри та тканин, через що й припиняється кровотік. Коли кровопостачання у тканинах відновити вже неможливо, лікарі вимушені ампутувати кінцівку.

Ін'єкційний препарат Aurlumyn, який схвалили у США, має у складі діючу речовину ілопрост, яка розширює судини та запобігає згортанню крові. Таким чином ліки допомагали відновити кровотік в обморожених ділянках рук та ніг.

«Це схвалення (препарату – ред.) надає пацієнтам перший в історії варіант лікування серйозного обмороження», – зазначив доктор медичних наук, директор відділу кардіології та нефрології в Центрі оцінки та дослідження ліків FDA Норман Стокбрідж.

Засіб має доведену ефективність у лікуванні важких обморожень: вчені проводили дослідження у 1996-2008 роках.

В експерименті взяли участь 47 дорослих із сильним обмороженнями. Їх поділили на три групи. Перша отримувала аспірин та ілопрост кожні 6 годин протягом 8 днів.

Друга група отримувала аспірин та аналог ілопросту (який не схвалила FDA), а пацієнти третьої групи отримували виключно аспірин.

Основним показником ефективності було сканування кісток, яке робили через 7 днів після початкового обмороження. За цим рентгенівським знімком медики вирішували щодо необхідності ампутації принаймні одного пальця руки або ноги.

У групи, яка приймала ілопрост з аспірином, не було жодної людини, якій треба було провести ампутацію.

Однак препарат від обморожень також має низку побічних ефектів. Серед них – головний біль, прискорене серцебиття, нудота, блювота, запаморочення та гіпотонія (надто низький артеріальний тиск).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів