Поділитись:

На Волині через обмороження жінка втратила декілька пальців та частину ступні (відео)

Вівторок, 09 січня 2024, 20:48
На Волині через обмороження жінка втратила декілька пальців та частину ступні (відео)

В опіковому відділенні реконструктивно-відновної хірургії Луцької клінічної лікарні прооперували 59-річну пацієнтку Руслану Максимчук з Рівненщини. Через обмороження ніг вона втратила декілька пальців і частину ступні. 

Зараз у відділенні перебуває шестеро пацієнтів із діагнозом «обмороження», розповів Суспільному лікар-комбустіолог Роман Трач. З його слів, 59-річна жінка звернулася за медичною допомогою пізно.

Руслана Максимчук говорить: обмороження отримала через особисту неуважність. У приймальному відділенні, каже жінка, дізналася про те, що доведеться медикам її оперувати.

«Купила на гуманітарці сапожки замшеві, через них це й сталося. В тих сапожках ходила — ноги, думаю, мокрі. Получила пенсію, купила вино. Я не відчувала, спала можна так сказати. Не топила тиждень, не дивилася до ніг. Я скинула, ноги льодяні, кам’яні... Я в цьому сильно каюсь», — сказала пенсіонерка.

Пацієнтка Руслана МаксимчукПацієнтка Руслана Максимчук
 

Зі слів завідувача відділення Романа Трача, загалом для пацієнтки провели два оперативні втручання.

«На жаль, звернулася за допомогою через тиждень часу, як отримала холодову травму. Проведено вже два оперативні втручання. Вона на етапі доліковування і в подальшому піде на реабілітацію в амбулаторні умови», – зазначив медик.

Завідувач опікового відділення Роман ТрачЗавідувач опікового відділення Роман Трач
 

Наслідки ігор у сніжки

8 січня до опікового відділення медзакладу потрапив 11-річний Роман Матвіюк. Школяр обморозив руки. Як розповіла мама хлопця Зоя Матвіюк, спершу їх направили в лікарню в Горохові, а вже звідти — в Луцьк. Зараз, з її слів, дитині роблять перев’язки, роблять уколи та ставлять крапельниці.

Сам школяр розповів, що був у рукавицях і грав із друзями сніжки, і згодом тонкі рукавички були вже мокрі й стало холодно в руки.

«Я про те відмороження взагалі не знав, навіть не чув. Ми почали пхати в сніг руки думали що поможе, потім в холодну воду, потім в інтернеті подивилися, що треба в теплу, потім вони почали сині робитися, фіолетові», – сказав школяр.

Зоя та Роман МатвіюкиЗоя та Роман Матвіюки
 

Зі слів завідувача відділення Романа Трача, за допомогою звернулися вчасно і шанс на врятування пальців рук є, оскільки вдалося відновити циркуляцію крові. Говорить: нині школяр почувається задовільно

Що не можна робити у випадку обмороження: пояснення лікаря

Найголовніше у випадку обмороження, говорить завідувач опікового відділення Роман Трач, вчасно звернутися до медиків. З його слів, відкриті частини тіла повинні бути захищені від дії холодного повітря.

«Не можна розтирати снігом, бо додаткове пошкодження якимись кристаликами льоду. Побутує думка, якщо дитині закрити шаликом губи і ніс, то не наступить охолодження даних ділянок. Це хибне уявлення, бо під час дихання виділяється вологість і ця вологість може спричинити додаткову холодову травму», – додав лікар-комбустіолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів