Поділитись:

Українцям хочуть змінити тривалість відпустки

Понеділок, 12 лютого 2024, 09:32
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

В Україні в рамках розробленого нового Кодексу законів про працю відпустку збільшать з 24 до 28 днів. У новому законодавстві також буде запроваджено поняття домашньої роботи. Українці, які працюють вдома, отримають такі ж гарантії, буде встановлена також тривалість робочого дня.

Як повідомляє OBOZ.UA, документ розробило та презентувало Міністерство економіки. На цей час це лише один із проєктів.

Трудова книжка стане необов'язковою, роботодавця звільнять від необхідності її зберігати та заповнювати. Важливе нововведення: у законі буде вказано ознаки трудових відносин. Якщо у відносинах між роботодавцем та співробітником є хоча б три із зазначених ознак, вважається, що між ними є трудові відносини.

Йдеться про такі ознаки:

  • людина особисто виконує роботу;
  • робота виконується під контролем роботодавця;
  • не встановлено конкретного обсягу робіт, а робота постійної;
  • людина дотримується правил внутрішнього трудового порядку;
  • робітнику надають засоби виробництва (обладнання, інструменти тощо);
  • систематична виплата заробітної плати;
  • встановлений робочий графік;
  • відшкодування витрат, пов'язаних із виконанням роботи.

Федерація професійних спілок України проєкт нового кодексу не підтримала, вони закликають владу разом доопрацювати документ. Заступник голови ФПУ Олександр Шубін позицію організації пояснив так: «Відбувається скорочення рівня гарантій прав працівників, що не може бути підтриманим, а також необґрунтовано скасовується державне правове регулювання цілих блоків правовідносин між роботодавцями та працівниками».

Що цікаво, із цим погодилися і роботодавці. Федерація роботодавців приєдналася до профспілок та закликала уряд доопрацювати проєкт разом. Кодекс законів про працю, погоджуються всі сторони, треба міняти. Однак у новому документі мають враховуватися інтереси не лише роботодавців, а й працівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів