Поділитись:

Через війну волинянки опановують «чоловічі» професії

Субота, 27 січня 2024, 07:31
Через війну волинянки опановують «чоловічі» професії

Станом на січень 2024 року на обліку в обласному центрі зайнятості перебуває 2912 людей. 74% із них – жінки.

Наразі в області вільні 4034 вакансії. 60% з них – це робітничі, «чоловічі» професії. Повномасштабна війна, коли багато чоловіків захищають Україну, пришвидшила процес опанування жінками стереотипних «чоловічих» професі, – розповіла Суспільному директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин.

У зв'язку з призовом на військову службу чоловіків у роботодавців виникають труднощі з укомплектуванням вакансій.

Зараз на Волині найбільша потреба у працівниках в гуртово-роздрібній торгівлі, сфері ремонту автотранспорту та переробній промисловості. Зважаючи на брак таких кадрів, служба зайнятості, каже Алла Куцин, пропонує жінкам перевчатися на робітничі професії, які стереотипно є чоловічими.

Які професії обирають жінки на Волині

Торік трьох жінок на замовлення одного із Нововолинських підприємств навчали на верстатників деревообробних верстатів. За два місяці вони здобули робітничу професію і вже успішно працюють, – говорить начальниця управління реалізації політики зайнятості Оксана Меріда.

Зараз, з її слів, обласна служба зайнятості за ваучерами навчає ще чотирьох волинянок на водія автотранспортних засобів категорії С, електрогазозварювальника і тракториста.

Загалом у 2023 році за згодою із роботодавцями жінки на Волині працевлаштувалися охоронницями, верстатницями деревообробних верстатів, слюсарем металоскладальних робіт і навіть далекобійницями за наявності водійського посвідчення категорій С і Е.

«Можливості є — головне, щоб було бажання і згода. Жінки готові йти працювати на такі вакансії, але це – поодинокі, не масові випадки», – каже директорка обласного центру зайнятості.

Торік, у порівнянні з попередніми роками, в області зросла кількість працевлаштованих жінок. З 10 549 волинян, які у 2023 році знайшли роботу, 6465 – жінки.

Зі слів Алли Куцин, наразі підприємства та організації області готові брати мешканок Волині на роботу, бо іншої можливості заповнити вільні робочі місця немає.

Надрукувати
мітки:
коментарів