Поділитись:

Чому деякі луцькі депутати проти створення підрозділу для допомоги ветеранам

Четвер, 01 лютого 2024, 19:00
Чому деякі луцькі депутати проти створення підрозділу для допомоги ветеранам

У Луцьку перейменували департамент соціальної політики на департамент соціальної та ветеранської політики.

Про це йшлося під час сесії міської ради у середу, 31 січня.

Структура має опікуватися й ветеранами, хоча, відповідно до рекомендацій Міністерства у справах ветеранів, це мають робити самі ветерани в окремому структурному підрозділі. Адже вони краще знають, як підійти до розв'язання спільних проблем, до того ж це й додаткові робочі місця для ветеранів.

До слова, у жовтні 2023 року Міністерство у справах ветеранів напрацювало рекомендації, в яких обґрунтували необхідність окремого виконавчого органу для ветеранів на місцях. Проте чинна влада цього, на жаль, не врахувала.

Робочі місця та допомога один одному – ось чому потрібен окремий підрозділ

З кожним днем в країні стає все більше ветеранів, які потребують підтримки. Для цього держава створює додаткові органи, як-от, Міністерство у справах ветеранів. Воно розробило методичні рекомендації щодо того, як місцеві органи самоврядування мають взаємодіяти з людьми, що пройшли пекло війни. Проте луцька влада на чолі з Ігорем Поліщуком вирішила зробити все по-іншому.

«Ми знаємо, що на сьогодні вже є Міністерство у справах ветеранів України. І саме вони написали та затвердили методичні рекомендації щодо того, як місцеві органи мали б відноситись до ветеранів. І вони якраз пропонують не перейменувати департамент соцполітики, додавши слова «ветеранської політики». А все ж таки рекомендують створити окремий підрозділ виконавчого органу, де ветерани мали б можливість йти туди працювати. Де відносились, як-то кажуть, свій до свого і знали б їхні проблеми», – зазначила депутатка від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

Вона додає, що ветерани краще за інших знають, які у них є потреби. Людина, яка ніколи не бачила війни, не зможе в повному обсязі їх зрозуміти. Тому й потрібен відокремлений підрозділ, в якому ветерани працюватимуть для ветеранів. Очолити цю структуру, за пропозицією депутатки, міг би радник міського голови Тарас Сасовський, який на власному досвіді знає, що таке війна.

«В нас сьогодні вже є радник на громадських засадах. Це людина, яка пройшла пекло війни і вона хоче допомагати. Почали нарешті щось робити з ветеранським хабом. Але разом з тим, є можливість створити окремий підрозділ, де він міг би проявити себе, і запросити на роботу людей, які пройшли пекло війни. В методичних рекомендаціях чітко сказано, які функції вони мають виконувати та якими програмами користуватися. Через те є прохання створити цей відокремлений підрозділ виконавчого органу», – каже Надточій.

Таким чином ветерани можуть доносити свою позицію особисто, а не через, наприклад, керівника департаменту соцполітики. Бо ж саме для цього у профільному міністерстві й напрацювали відповідні методичні рекомендації.

Депутатська більшість «знає краще», ніж Міністерство...

За словами депутата Олександра Козлюка, створювати окремий підрозділ непотрібно, бо ж у Луцьку вже є Центр реабілітації учасників бойових дій, ЦНАП та інші органи. Окрім того, він заявив, що Міністерство у справах ветеранів фактично не працює.

«Фактично Міністерство ветеранів ще по 2022 рік працювало, надавало послуги. Вже у 2023 році фінансування по психологічній не було по психологічній підтримці. От в нашому центрі реабілітації учасників бойових дій надають ті чи інші адміністративні послуги. Як ЦНАП, як департамент соцполітики, так і центр зайнятості. Наші бійці можуть скористатися тією чи іншою консультацією або послугою. Тому я не бачу потреби, що треба якийсь окремий підрозділ робити й надавати йому повноваження. Я бачу потребу надати більше повноважень департаменту соціальної політики», – каже Козлюк.

Олександр КозлюкОлександр Козлюк

Тоді ж депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход поцікавився у колеги, чому, на його думку, ветерани самі не зможуть працювати в окремому підрозділі.

«У мене запитання до колеги. Ви вважаєте, що ветерани самі не зможуть виконувати функції, які передбачені для відповідного органу? Їхніми справами мають займатися лише чиновники, що працюють в департаменті соцполітики?» – уточнив Наход.

Михайло НаходМихайло Наход

Проте відповіді від Олександра Козлюка на своє запитання він не почув. Замість нього дуже швидко взяв слово мер Поліщук, який заявив, що вони тільки будуть вивчати це питання.

«Сьогодні ми вивчаємо це питання. Ми на постійному контакті з ветеранами й будемо реагувати на ті виклики часу, які у нас будуть», – прокоментував Ігор Поліщук.

Ігор ПоліщукІгор Поліщук

Одразу після цього рішення поставили на голосування. Більшість депутатів на чолі з мером таки проголосувала «за» те, щоб надати додаткові повноваження департаменту соцполітики. Й вони не врахували при цьому ті рекомендації, які надавало профільне міністерство...

***

На десятий рік війни з московією міський голова Ігор Поліщук, як він сам каже, тільки буде вивчати питання, що стосується ветеранів. Хоч фактично це зробили замість нього.Адже розробили обґрунтовані рекомендації, чому краще створити відокремлений підрозділ для ветеранів, а не об'єднати це в департамент соцполітики.

Але навіщо дослухатися до думки профільного міністерства, якщо ти «сам собі голова»?

Нагадаємо: у Луцьку хотіли забрати землю у найбільшого храму УПЦ «МП» – Собору Всіх Святих Землі Волинської, але депутати з порушенням регламенту рішення «завалили». Деякі з них заявили, що з «московським патріархатом» треба поводитися м'якше й доклали максимум зусиль, щоб проєкт не прийняли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024