Поділитись:

Шестеро з десяти українських біженців планують повернутися додому, – дослідження

П'ятниця, 19 січня 2024, 07:30
Шестеро з десяти українських біженців планують повернутися додому, – дослідження

Більш ніж половина українських біженців планують повернутися з-за кордону до України. 

Про це свідчать результати дослідження «Вокс Україна».

За різними оцінками, наразі за кордоном перебувають близько 6 мільйонів українських біженців. Більшість із них підтримують зв’язок із Україною та планують повернутися. Багато з тих, хто виїхав навесні 2022 року, вже повернулися. 

Водночас, більшість із тих, хто повернувся до України, хоче залишитися, і лише 7% планують виїхати знову, – йдеться у дослідженні. 

Дослідження виявило, що станом на липень-серпень 2023 року, 63% тих, хто виїжджав за кордон, уже повернулися. Із тих, хто залишився за кордоном, 64% опитаних планують повернутися в Україну. 

«Наявність батьків та/чи дистанційної роботи в Україні, а також краща безпекова ситуація виявилися значущими факторами "тяжіння", тоді як матеріальні труднощі за кордоном слугували вагомим фактором "виштовхування" з країн перебування», – йдеться у результатах дослідження. 

12% опитаних зазначили, що отримали від української влади інформацію, яка вплинула на їхнє рішення повернутися, і цей фактор справді суттєво впливає на ймовірність повернення.

Що ж стосується працевлаштування українських біженців за кордоном, то, за результатами дослідження, 53% з них знайшли роботу. 

«9% із них працюють онлайн на українські компанії, а третина – у країні перебування. Водночас 28% працевлаштованих кажуть, що їхня робота за кордоном є менш кваліфікованою, ніж в Україні», – сказано у дослідженні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів