Поділитись:

Верховний суд заборонив росіянам переписати частку волинської меблевої компанії на поляків

Середа, 17 січня 2024, 17:46
Верховний суд заборонив росіянам переписати частку волинської меблевої компанії на поляків

За втручання прокуратури трьом громадянам Російської Федерації не вдалося незаконно вивести за кордон корпоративні права українського підприємства з капіталізацією понад 180 мільйонів гривень

Про це повідомила пресслужба прокуратури Волинської області.

Волинські прокурори, відстоявши свою позицію в судах всіх інстанцій, перешкодили громадянам держави-агресора позбутися часток у статутному капіталі українського підприємства. 

Відомо, що мова йде про виробника меблів підприємство «Гербор-холдінг»,  зареєстрована у місті Володимир Волинської області.

У березні 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією російської федерації», згідно з якою накладено мораторій на відчуження майна особами, пов’язаними з державою-агресором, крім безоплатного відчуження на користь держави Україна.

Прокурори ж з'ясували, що троє громадян РФ, яким належало по 5 відсотків частки статутного капіталу зареєстрованого в Україні підприємства, капіталізація якого нині складає понад 180 мільйонів гривень, під час дії мораторію – у серпні 2022 року – відчужили їх на користь іноземної юридичної особи.

У подальшому Господарський суд Волинської області своїм рішенням зобов'язав державного реєстратора провести державну реєстрацію таких змін до відомостей про власників підприємства.

Втрутившись у ситуацію, прокурори оскаржили це рішення суду – і суд апеляційної інстанції його скасував.

Верховний суд пристав на позицію прокуратури та відхилив касаційну скаргу підприємства, залишивши в силі рішення суду апеляційної інстанції.

Нині всі реєстраційні дії реєстратора скасовані.

Відтак реалізувати оборудку і змінити власника майна, яке згодом може забезпечувати відшкодування Україні збитків від війни, не вдалося.

Нагадаємо: у вересні 2023 року волинська прокуратура оскаржила перереєстрацію часток росіян Яни Коршунової, Євгенії та Кіріла Гершонів у меблевому підприємстві «Гербор-Холдінг» на польське товариство «ЕЕП Холдінг». На думку правоохоронців, таким чином громадяни країни-агресорки мали намір вивести свій капітал за кордон. 

Скріншот з сайту YouControlСкріншот з сайту YouControl
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 травня 2024
07 травня 2024
03 травня 2024
02 травня 2024
01 травня 2024
30 квітня 2024
23 квітня 2024
22 квітня 2024