Поділитись:

Чому справа про арешт активів волинського підприємства, яке мало російських власників, провалилася

Четвер, 08 червня 2023, 19:36

Волинські суди не дозволили слідчим арештувати активи підприємства «Гербор-Холдінг», яке мало російських власників. Влітку 2022-го правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею про ухилення від сплати податків. Проте, поки дійшло до арешту, то «російську» частку «Гербору» викупила польська фірма.

Про це йдеться в ухвалі Волинського апеляційного суду.

Навесні 2022-го Центр журналістських розслідувань «Сила правди» розповідав про те, що майже сотня волинських підприємств повністю або частково належать громадянам Росії і Білорусі. Серед них – Товариство з обмеженою відповідальністю «Гербор-Холдінг», в якому станом на початок повномасштабного вторгнення частка активів громадян РФ становила 29%. 

Восени 2022-го росіянин Валерій Гершон, якому належало 15% компанії, вийшов з-поміж засновників. Його частку нібито перекупило польське товариство «ЕЕП Холдінг». Згодом через те, що волинський «Гербор» повністю не позбувся російського сліду, у нього почали виникати проблеми. 

З ухвали Волинського апеляційного суду стало відомо, що правоохоронці відкрили кримінал через нібито ухилення від сплати податків і звернулися до Феміди з клопотанням про арешт майна підприємства «Гербор-Холдінг».

«Так до ЄРДР внесено відомості про здійснення ТОВ «Гербор-Холдінг» у період 2021 року експортних операцій нерезидентам, зареєстрованих у країнах Європейського союзу, щодо продажу товарно-матеріальних цінностей, при яких допущено незаконне формування податкового кредиту, а також шляхом завищення валових витрат суб`єктом господарювання допущено ухилення від сплати на прибуток у значних розмірах», – йдеться в обгрунтуванні. 

Поки справа дійшла до суду, то російські співвласники передали партнерам з Польщі решту своїх активів. На думку прокуратури, таким чином вони намагалися замести сліди присутності у структурі компанії російського капіталу. 

Проте такі доводи не переконали суд. 

«… при судовому розгляді в суді першої інстанції встановлено, що частки в статутному фонді ТОВ «Гербор-Холдінг», які належали громадянам РФ Яні Коршуновій, Євгенії та Валерію Гершонам, відповідно до Протоколу №5 зборів учасників вказаного товариства від 27.10.2022 належать іноземній юридичній особі ТОВ «ЕЕП-Холдінг», яке зареєстроване у м. Гданську, Республіки Польща, що стверджується матеріалами провадження. 

Будь-якого процесуального статусу жодна особа у вказаному кримінальному провадженні не має. Підозра нікому не оголошувалась», – йдеться в ухвалі.

Цікаво що, у суді представник Кіріла Гершона застосував «важку артилерію»: апелював до нібито відкритих відносно Гершонів у РФ кримінальних справ за допомогу Збройним Силам України. Суд взяв до уваги цю інформацію.

«…стороною обвинувачення не спростовані твердження представника власника майна щодо порушення стосовно Яни Коршунової, Євгенії та Кіріла Гершонів на території РФ кримінальних правопорушень за допомогу останніх Збройним Силам України через ТОВ «Гербор-Холдінг», а також проходження даними особами процедури відмови від громадянства РФ», – йдеться в ухвалі.

Інтереси громадян РФ родини Гершонів представляє відомий на Волині адвокат, волонтер, очільник громадського формування з охорони порядку «Дефендер» Артур Мартіросян.

 Журналісти не знайшли у російському реєстрі судових рішень жодних документів, які б свідчили про подібні провадження. Тож звернувся до Артура Мартіросяна з запитаннями, чи має він докази щодо переслідування Гершонів в Росії і чи не суперечить представництво в суді інтересів громадян країни-агресора його службі в добровольчому формуванні з охорони громадського порядку в Україні.

 

«Я представляю інтереси польських власників ТОВ «Гербор». Вони викупили у Гершонів їхні частки, але мають проблеми з реєстрацією. Це є 100% власність поляків і я захищаю їхні інтереси. Думаю, сперечатись з тим, що захищати інтереси поляків – в інтересах України, ні в кого не викличе сумнівів? Гершон такий росіянин як і ми з вами. Родом він зі Львова, але має громадянство Росії. Діти його мають посвідки на проживання в Україні. «Гербор» багато робить для української армії і на ньому тримається бюджет Володимира. Якби наклали арешт на частки колишніх співвласників, вони не могли б зареєструвати в реєстрі України договори про викуп частки», – каже Артур Мартіросян.

Щодо заяв про нібито переслідування російських співвласників волинського підприємства на їхній батьківщині, то адвокат сказав, що насправді «з цього приводу у нього немає інформації».

Схоже, прокурори також не брались спростовувати слова адвоката.

Спершу клопотання про арешт активів ТОВ «Гербор-Холдінг» відхилили у Луцькому міськрайонному суді під головуванням Оксани Данелюк, а згодом і у Волинському апеляційному, де справу розглядало аж троє суддів: Петро БорсукОлег Клок і Віктор Гапончук

Після того, як з потугами арештувати активи було покінчено, польське товариство «ЕЕП Холдінг» звернулося до Господарського суду у Волинській області з позовом до державного реєстратора із Нововолинська Максима Євдокимова.

Наприкінці 2022-го він відмовився внести до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців зміни до відомостей про ТОВ «Гербор-Холдінг». А саме – не взяв до уваги три договори від 16 серпня 2022 року про викуп у Яни Коршунової, Кіріла та Євгенії Гершон польською фірмою «ЕЕП Холдінг» часток власності у ТОВ «Гербор-Холдінг» по 5% кожна. 

Реєстратор, йдеться в рішенні, відмовивши у внесенні змін керувався статутом підприємства «Гербор-Холдінг», де було вказано, що загальні збори щодо зміни учасників товариства чинні тоді, коли відбуваються на території України. Натомість, якщо вірити позивачеві, вони відбулися у Польщі. Крім того, не було нотаріально засвідчено справжності підписів в документах. 

Також Максим Євдокимов апелював до постанови Кабінету міністрів України №187 від 3 березня 2022 року, якою запроваджено мораторій на відчуження, передачу в заставу, будь-які інші дії, які мають чи можуть мати наслідком відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав Російською Федерацією або особами, пов’язаними з державою-агресором, крім безоплатного відчуження на користь держави України.

У процесі розгляду справи суддя Господарського суду Волині Ігор Гарбар дійшов висновку, що позивач надав реєстратору вичерпні і належні документи. Відмову визнали протиправною і зобов’язали Максима Євдокимова провести державну реєстрацію змін. 

Відтак у квітні 2023-го Яна Коршунова, Євгенія і Кіріл Гершони вийшли з числа засновників товариства «Гербор-Холдінг» і нині його співвласниками є Мажена і Тадеуш Хмєль з Гданська, Олег і Наталія Борбелюки з Володимира.

Голова аналітичного центру «StateWatch» Гліб Канєвський каже, що справа про намагання арештувати російські активи «Гербор-Холдінг» є типовою в українських реаліях і зазнала краху очікувано.

 

«На мою думку, ця справа є взірцем політики і непрофесіоналізму. Акцент в цій справі робиться на російських співвласниках, але в той же час стаття, на яку посилаються правоохоронці, жодного відношення не має до російської агресії чи посягання на територіальну цілісність України. Розслідуються якісь факти несплати податків в бюджет України. Справа стосується попередніх років. Вони кілька разів звертаються до суду про арешт активів і судді їм відмовляють. І це не дивно. 

Якщо припустити що росіяни в конкретно цьому кейсі мають якесь відношення до російської агресії, наприклад, активно сплачують податки в бюджет Росії, мають бізнес в Криму, чи на інших окупованих територіях, є депутатами місцевих рад, чи спонсорами партії «Єдіная Росія», все може бути… Але для цього у нас є Служба безпеки України, яка має це перевіряти. 

Якщо ці факти підтвердяться, то СБУ має право внести цих громадян чи ці компанії в санкційні списки. Проте, як я розумію, станом на червень 2023 року таких фактів не виявлено, бо ні ця компанія, ні її російські співвласники в санкційних списках не присутні. Відповідно ми нічого не можемо конфіскувати в принципі поза межами кримінальної справи», – вважає аналітик. 

Додає, що органи прокуратури і правопорядку, які ведуть цю справу, не мають доказів причетності цих росіян до російської агресії, тому вони намагаються йти альтернативним шляхом – інкримінувати їм несплату податків. Судячи з останніх ухвал у них не вистачає професіоналізму, щоб це довести в суді. Тож ці росіяни можуть перереєструвати свої частки, що вони успішно й зробили. Відтак посягання правоохоронних органів на європейську компанію зараз чи в майбутньому буде розцінено як посягання на іноземного інвестора. І це може мати для України неприємні політичні наслідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів