Поділитись:

У Луцьку намагаються узаконити будівництво скандального ЖК на Шевченка (фото)

Автор: Максим Косюр |
Вівторок, 23 січня 2024, 18:04
У Луцьку намагаються узаконити будівництво скандального ЖК на Шевченка (фото)

У Луцьку затвердити проєкт внесення змін до детального плану території району вул. Набережна – вул. Шевченка, де без необхідних дозволів та з порушеннями вже близько семи років зводять житловий комплекс.

Відповідне рішення ухвалив виконавчий комітет Луцькради у середу, 17 січня.

Історія з будівництвом багатоповерхівок на вулиці Шевченка розпочалась ще у 2016 році. Спершу на території планували звести 10-поверхівку під офісні приміщення та отримали для цього усі дозволи. Проте через рік забудовник змінив свої плани й надумав зводити житловий будинок.Тоді ж цільове призначення змінили, але зміни у детальний план території не внесли і справою зацікавились правоохоронці. Знайшли дрібні порушення та невідповідність генеральному плану і дозволи призупинили.

«Це неприємна тяганина, але суди, як правило, стають на користь органу, який видавав ці містобудівні умови. Крім цього, ДАБІ використовують трактовки, які мають двоякі читання», – пояснював тоді Веніамін Туз, начальник управління містобудування та архітектури Луцькради.

Веніамін ТузВеніамін Туз

Вже у липні 2022 року депутати надали дозвіл на розробку детального плану території, а департамент містобудування, земельних ресурсів та реклами видав вихідні дані щодо складу, змісту та порядку розроблення проєкту детального плану цієї території.

Наприкінці 2022 року, у грудні, провели громадські слухання щодо проєкту внесення змін до детального плану території вулиць Шевченка та Набережної. Тоді говорили про те, що у проєкті не передбачили благоустрій прибудинкових територій та підземні парковки, які могли б слугувати укриттям. Також для дітей, які проживатимуть у цих будинках, забракне місць у школах та дитячому садку.

ЖК «River House»ЖК «River House»

У пояснювальній записці до проєкту рішення виконавчого комітету йдеться, що вже 14 грудня 2023 року профільна комісія погодила проєкт внесення змін до ДТП «Шевченка – Набережна».

«На засідання архітектурно-містобудівної ради від 14.12.2023 вирішили одноголосно погодити проєкт внесення змін до детального плану території району вул. Набережна – вул. Шевченка у місті Луцьку», – зазначають в записці.

Схема детального плануСхема детального плану

Рішення комісії затвердили й на останній у 2023 році сесії міської ради. Зауважимо, що журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» намагалися поговорити щодо цього будівництва з очільником департаменту містобудування, земельних ресурсів та рекламиВеніаміном Тузом, але на наші дзвінки той не відповідав.

Наприкінці минулого року журналісти «Сили правди» писали, що, на думку експерта з проблемних питань містобудування Георгія Могильного, забудовник зараз втілює в життя шахрайську схему, яку, на жаль, важко врегулювати на законодавчому рівні.

«Вони зараз розповідають ці казочки, бо чекають, поки буде затверджений детальний план території, де йдеться вже про 11 поверхів. Після цього процедура наступна: вони отримують містобудівні умови та обмеження, проводять офіційне коригування проєктної документації, вносять це коригування в дозвіл, і все… Можна хоч на наступний день подавати заявку на введення в експлуатацію. І те, що там незаконно побудовано 11 поверхів, стане законним. В будь-якому випадку буде один поверх, який можна продавати. Реєструється право власності на ті технічні приміщення, проводиться реконструкція і починають їх перетворювати на квартири», – каже Георгій Могильний.

Георгій МогильнийГеоргій Могильний

Директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міської ради Веніамін Туз підтвердив, що останнім часом працювали над новим детальним планом території, який дозволить запустити процес узаконення довгобуду.

Нагадаємо: історики показали, як у монастирі в Луцьку зробили Окружний суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів