Поділитись:

У Луцькому районі знайшли священника УПЦ «МП» з сокирою в голові (фото)

П'ятниця, 12 січня 2024, 13:23
У Луцькому районі знайшли священника УПЦ «МП» з сокирою в голові (фото)

У селі Білосток Луцького району вбили священника Української православної церкви «Московського патріархату» – ієромонаха Ілію (у миру – Ігор Хамаза).

Трагічна подія сталася ще в далекому 2008 році, проте деталі резонансного вбивства ніде не фігурують. Тому журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили з'ясувати, чи покарали винних у смерті священника.

Ієромонах Ілія в той час жив у будиночку на подвір'ї Свято-Михайлівської православної церкви «Московського патріархату». На той час він уже 2,5 роки служив у парафії села Білосток, а в 2007 році отримав сан ігумена.

У день своєї смерті він разом з отцем Володимиром (священник із села Садів, – ред.) зранку мали їхати до Луцька. Проте не судилося, ієромонах Ілія так і не з'явився, тому садівський священник почав бити на сполох – 1,5 години телефонував на мобільний та домашній телефони. Коли ж зрозумів, що усе марно, то зв'язався з його старшим зведеним братом.

«Я запереживав, може, отцеві Ілії стало зле, бо мав розсіяний склероз. Подзвонив його старшому зведеному братові. Ми зустрілися, обійшли навколо хати, погукали, позаглядали. Клямка вхідних дверей була виламана, а двері зачинені зсередини. Брат заліз через вікно, відчинив мені двері. На підлозі лежав напівроздягнений отець Ілія. У голові стирчала сокира. На обличчі нарахували чотири рубані рани. Викликали поліцію. Ті з'ясували, що з церкви нічого не вкрали», – розповідав тоді отець Володимир журналістам «Gazeta.ua».

Ієромонах Ілія (у миру – Ігор Хамаза)Ієромонах Ілія (у миру – Ігор Хамаза)

Тоді ж правоохоронці й розпочали розслідування та намагалися знайти вбивцю. За даними «Gazeta.ua», за інформацію, яка могла б допомогти слідству обіцяли 5 тисяч гривень (на той момент – близько 1 000 доларів).

Журналісти сайту «Конкурент» направили запит на інформацію в Головне управління Національної поліції у Волинській області. Правоохоронці повідомили, що 26 лютого 2008 року за фактом умисного вбивства (та ряду інших злочинів) Ігоря Хамази слідче управління УМВС порушило кримінальну справу.

«30 червня 2008 року прокурор Волинської області скерував до апеляційного суду обвинувачений висновок за обвинуваченням Думчева С.І. у вчиненні злочинів передбачених п. 6, ч. 2, ст. 115 ККУ (умисне вбивство з корисливих мотивів, – ред.) та ч. 2 ст. 185 ККУ (крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, – ред.)», – йдеться у відповіді на запит.

За даними правоохоронців, 5 вересня 2008 року Волинський апеляційний суд виніс вирок Думчеву С.І. й засудив його до 15 років позбавлення волі за вбивство ієромонаха Ілії.

Нагадаємо: предстоятель Української православної церкви так званого московського патріархату митрополит Онуфрій з різдвяним візитом приїздив на Волинь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
10:16
23 квітня 2024
21 квітня 2024
20 квітня 2024