Поділитись:

Розпочався перший метеорний потік 2024 року: де побачать зорепад

Неділя, 31 грудня 2023, 00:28
Розпочався перший метеорний потік 2024 року: де побачать зорепад

Перший метеорний потік 2024 року під назвою Квадрантиди вже розпочався. 

Як повідомляє ВВС Sky At Night Magazine та International Meteor Organization, він триватиме з 28 грудня по 16 січня, а його пік припаде на ніч із 3-го на 4-те січня, – пише УП. Життя.

За даними Американського метеорного товариства, під час піка Квадрантид у небі можна буде побачити до 120 «зірок, що падають» на годину, але пік триватиме лише кілька годин.

Щоб спостерігати за метеорним потоком у нічному небі, необов’язково мати телескоп. Однак побачити унікальне явище зможуть лише жителі країн північній півкулі.

Квадрантиди – це перший метеорний потік року. Він настав через кілька тижнів після найсильнішого у 2023 році метеорного потоку Гемінід, під час якого було помічено понад 100 «зірок, що падають».

Такі зірки виникають внаслідок потрапляння пилу та бруду в атмосферу Землі, хоча зазвичай їхнім джерелом є комети, що пролітають повз неї. 

Для Квадрантид це астероїд 2003 EH1, який вчені вважають згаслою кометою. 

Точкою, з якої виходять «падаючі зірки», є сузір'я Стінний Квадрант, якого офіційно не існує, бо його виключили із офіційного списку. 

Сузір'я розташовувалось між Волопасом і Драконом, неподалік кінчика «ручки» Великої Ведмедиці.

Квадрантиди можна буде побачити наживо лише у північній півкулі.  

Прогнози щодо піка Квадрантид 2024 року варіюються від 9:00 до 15:00 за універсальним часом UTC 4 січня.  ВВС пише, що пік активності припаде на 10:00 (12:00 в Україні).

«Більш ранній час сприятливий для північноамериканських спостерігачів, тоді як пізній пік – для східної частини Тихого океану, включаючи Гавайські острови та Аляску. Ті, хто спостерігає з південної півкулі, не побачать метеорного потоку», – додає Міжнародна метеорна організація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів