Поділитись:

США запустили на орбіту секретний військовий космоплан (відео)

Субота, 30 грудня 2023, 05:40
США запустили на орбіту секретний військовий космоплан (відео)

У США з космодрому на мисі Канаверал у Флориді запустили секретний військовий космоплан X-37B в рамках сьомої місії.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ. 

Зазначається, що апарат було запущено за допомогою ракети SpaceX Falcon Heavy, здатної доставити його на вищу орбіту, ніж у попередніх місіях. Попередні польоти Х-37В відбувалися на низькій навколоземній орбіті на висоті до 2 тисяч кілометрів.

Цьому передували два тижні зірваних стартів та затримок. Тричі зворотні відліки переривалися через погану погоду та деякі технічні проблеми, після чого наземним службам доводилося повертати космічний корабель в ангар.

Старт відбувся за два тижні після того, як Китай відправив власний автоматичний космоплан «Шеньлун» («Божественний дракон») у його третій політ з 2020 року, додавши новий елемент до американсько-китайського суперництва в космосі, пише видання.

Космоплан, створений компанією Boeing, завбільшки як маленький автобус і нагадує мініатюрний космічний шатл. Він створений для виведення різних корисних вантажів та проведення технологічних експериментів під час тривалих орбітальних польотів. Наприкінці своєї місії апарат спуститься через атмосферу і приземлиться на злітно-посадковій смузі практично як літак.

З 2010 року космоплан здійснив шість польотів. У перших п'яти запусках використовувалася ракета-носій Atlas V виробництва United Launch Alliance - спільного підприємства Boeing та Lockheed Martin. Для шостого запуску, у травні 2020 року, використовувалася ракета-носій Falcon 9 виробництва компанії SpaceX Ілона Маска.

Для запуску в четвер вперше використовувалася потужніша ракета Falcon Heavy від SpaceX, здатна виводити важчий вантаж, ніж X-37B, ще далі в космос, можливо на геосинхронну орбіту на висоті понад 35 тисяч кілометрів над Землею, йдеться у повідомленні.

Запланована тривалість останньої місії Х-37В не розголошується, однак, ймовірно, вона триватиме до червня 2026 року або навіть довше з огляду на тенденцію поступового збільшення тривалості польотів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів