Поділитись:

У Києві встановили найбільший тризуб з дідухів в Україні (фото)

Вівторок, 26 грудня 2023, 12:54
У Києві встановили найбільший тризуб з дідухів в Україні (фото)

У Києві в Національному музеї народної архітектури та побуту України встановили найбільший тризуб з дідухів в Україні. Його висота – 7,41 метра.

Про це інформує УНН.

Дідухи для конструкції тризуба виконали з пшениці. Їх створював десантник Ярослав Кучма, який через поранення тимчасово втратив змогу ходити, та 95-річна Пелагія Живко з Львівщини.

«Тризуб з дідухів – це насамперед про повернення до власних традицій та коріння. Це заміна радянських "огоньків" і червоної зірки на ялинці. Ми маємо безліч красивих, глибоких і автентичних традицій, пов'язаних зі святкуванням Різдва та Нового року – саме час їх згадувати чи відкривати для себе. Крізь призму віків сьогодні ми констатуємо самобутність української нації, її незламний дух та волю, що й символізує тризуб-рекордсмен», – прокоментувала Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду «МХП-Громаді».

Повідомляють, що разом з військовим Ярославом Кучмою дідухи робила Пелагія Живко. Жінка пережила п'ять війн, гоніння радянської влади, депортація та ув’язнення рідних у Сибірі. Та попри це Пелагея щороку плела дідухи й вносила їх у хату на Різдво. А цьогоріч ще й передавала свої знання і вміння наступним поколінням.

Тризуб-рекордсмен з дідухами буде доступним для огляду в Національному музеї народної архітектури та побуту України до 5 січня. Потім його перевезуть до Львова. Тризуб встановили на експозиції «Середня Наддніпрянщина» поблизу церкви. У день встановлення рекорду, 25 грудня, там відбувалася різдвяна служба, колядували фольклорні колективи з різних куточків України.

У Києві встановили найбільший тризуб з дідухів в Україні (фото)У Києві встановили найбільший тризуб з дідухів в Україні (фото)У Києві встановили найбільший тризуб з дідухів в Україні (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів