Поділитись:

Нацбанк випустив монети-дзвоники, присвячені «Щедрику» (фото)

П'ятниця, 22 грудня 2023, 14:12
Нацбанк випустив монети-дзвоники, присвячені «Щедрику» (фото)

Національний банк України презентував набір пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів», які присвячені музичному символу Різдва – всесвітньовідомій пісні «Щедрик».

Про це повідомили на сайті НБУ.

«Уперше в українській нумізматиці ми обрали для монети форму дзвоника. Адже саме мелодія "Щедрика" нагадує передзвін, а американська версія цієї всесвітньовідомої пісні зветься "Колядка дзвонів". Синергія та єднання двох культур – української та американської – сприяли створенню композиції, яка тепер є символом Різдва в усьому світі», – зазначив голова Національного банку Андрій Пишний.

Набір із трьох срібних монет «Щедрик – колядка дзвонів» продовжує серію «Українська спадщина».

Кожна з трьох монет, що входять до набору, виконана у формі дзвоника, має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 999 проби.

На аверсі центральної монети набору зображений вертеп з різдвяною зіркою. На аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів. У Нацбанку зазначили, що вони символізують чистоту, силу, Божу допомогу, захист та світло свята Різдва, а також рядки з пісні «Щедрик».

На реверсі центральної монети розміщена стилізовану композицію першого виконання «Щедрика» хором у 1922 році, над хором – силует ластівки, яка є головним персонажем пісні.

На реверсі двох інших монет зображені стилізовані кольорові прапори України та США, композиції з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки.

Нацбанк випустив монети-дзвоники, присвячені «Щедрику» (фото) Нацбанк випустив монети-дзвоники, присвячені «Щедрику» (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів