Поділитись:

До Дня Незалежності Нацбанк випустив нові монети номіналом 5 та 10 гривень

Четвер, 24 серпня 2023, 14:17
До Дня Незалежності Нацбанк випустив нові монети номіналом 5 та 10 гривень

До Дня Незалежності України Національний банк презентував пам’ятні монети «Сміливість бути. UA».

Про це йдеться на сайті регулятора.

Пам’ятні монети «Сміливість бути. UA» присвячені сміливості української нації. Вони символічно введені в обіг до 32-ої річниці Незалежності України.

«Вони особливі, адже зазвичай монети присвячуються особистостям, подіям чи якимось суто матеріальним речам. Але ми спробували віднайти щось, що нас об’єднує та є вартим того, щоб бути закарбованим на монеті. І ми знайшли спільну рису, яка є очевидною для всього світу, рису, яка, по суті, стала синонімом слова «українці». Це – сміливість... Ми присвячуємо цю монету хороброму і незламному українському народу», – сказав голова Національного банку України Андрій Пишний.

Дизайн

Пам’ятні монети «Сміливість бути. UA» продовжують серію «Безсмертна моя Україно».

Срібна монета має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 925 проби масою 31,1 г (одна тройська унція). Крім того, монета оздоблена локальною позолотою (вміст золота – не менше ніж 0,00009 г). Категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», діаметр – 38,6 мм. Тираж срібної монети – до 5000 штук.

На її аверсі зображено стилізовану композицію, що символізує Україну. Образ нашої Батьківщини втілено в символі тризуба, що перебуває «на вістрі» часу сучасних трендів, суспільних процесів, уваги світу та творення нової світової історії. На абсолютно дзеркальному тлі розміщено лезо меча; угорі – малий Державний Герб України.

На реверсі срібної монети міститься композиція, що символізує феномен сміливості та героїчного спротиву українського народу. У центрі зображено золотисту зірку, що засяяла новою надією (символічна паралель – Вифлеємська зоря), яка завдяки неймовірній відвазі та рішучості українців зруйнувала непорушний ідеологічний (міфічний) «камінь-бетон» непереможності російської армії, що протягом багатьох десятиліть навіювався російською пропагандою усьому світу, а також вертикальний напис: СМІЛИВІСТЬ БУТИ. UA.

Пам’ятна монета з нейзильберу має номінал 5 гривень. Її дизайн повторює загальну стилізовану композицію срібної монети з акцентом зображення аверсу на лезі меча, розміщеного на матовому тлі, як символічний знак готовності українців захищати свою незалежність зі зброєю в руках. Тираж монети з нейзильберу – 75 000 штук.

Автори ескізів цих знакових для кожного українця пам’ятних монет – київські художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптор – Володимир Атаманчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів