Поділитись:

Стався витік: у «Луцьктеплі» пояснили, чому у Сапалаївку стікає зелена вода

Вівторок, 19 грудня 2023, 17:28
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Біля однієї з котелень у центрі Луцька перехожі могли стати свідками незвичного видовища: рідина зеленого кольору з труби зливної каналізації текла в річку Сапалаївка.

Про це у вівторок, 19 грудня, написали на фейсбук-сторінці ДКП «Луцьктепло».

Тепловики пояснили незвичайний колір води використанням органічного барвника – ураніну.

«В ситуації, коли прилади на котельні вказують на витік на мережі, але явних зовнішніх ознак пориву не виявлено, в мережеву воду додається барвник. І якщо при обстеженні теплових камер у котрійсь з них виступає вода зеленого кольору – ремонтна бригада розуміє напрямок та на якій конкретно ділянці теплової мережі сталася аварійна ситуація. Таким чином локалізувавши витік ремонтна бригада може вживати подальших дій з пошуку та ліквідації пориву», – йдеться у дописі.

Нині в районі вулиць Банкової й Винниченка, поблизу котельні, працівники «Луцьктепла» проводять роботи з пошуку витоку на тепловій мережі. Ймовірно, забарвлений ураніном теплоносій знайшов шлях до дощової каналізації, звідки і потрапив у річку.

«І хоча ситуація з потраплянням забарвленої ураніном води у відкриту водойму міста незвична, її використання є поширеною практикою для ДКП «Луцьктепло», адже цей органічний барвник постійно використовується для виявлення витоків на мережах», – зазначили у «Луцьктеплі».

Довідково:
Уранін (флуоресцеїн-натрій, діоксифлуоран) – це органічна сполука, що користується великою популярністю як барвник, який формує зелену або зелено-жовту флуоресценцію у великому обсязі. За рахунок того, що забарвлена ураніном вода світиться в ультрафіолеті, її легко виявити при обстеженні теплових камер в темний час доби.
Оскільки ця субстанція визнана екологічно безпечною, вода від неї не забруднюється і ніякої шкоди для довкілля немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів