Поділитись:

На Волині волонтери будують мобільні лазні для військових (відео)

Понеділок, 18 грудня 2023, 09:41
На Волині волонтери будують мобільні лазні для військових (відео)

На Волині виготовляють і передають бійцям на передову мобільні лазні, які можна транспортувати на колесах. Такі парні, розповідають волонтери, особливо актуальні для військових взимку.

Про те, з чого роблять майстри мобільні лазні, йдеться у сюжеті «5 каналу».

Працівники в цеху готуються складати чергову партію лазень-діжок. Нині готують дошки потрібних розмірів.

«Початковий етап. Далі складається вже в цілому корпус, основа і далі – внутрішні роботи», – поділився майстер Артур Балакін.

Олександр уже два роки збирає лазні, знає увесь процес їх виготовлення. Нині готує перегорожі до внутрішньої частини лазні.

«Перестінок у середину з вагонки, в середину бані. Це в нас зовнішній круг уже зібраний, відповідно, потрібно зібрати внутрішній», – показав майстер Олександр Якимов.

Четверо майстрів одну таку парну виготовляють за тиждень. Коли лазня зібрана, зверху її обшивають покрівельними матеріалами та стягують, аби не пошкодилася у дорозі.

«Обов'язково всі стики попідфарбовувати, щоб зберігалася довше деревина», – наголосив майстер Олександр.

Це вже не перша лазня, яку роблять для військових майстри цеху. Керівник підприємства Дмитро Романюк каже, виробництво у них невелике, тож без збитків для основної справи можуть виготовляти одну лазню за півтора місяця.

«Поміж нашою основною роботою, в проміжках часу ми виготовляємо ці сауни для хлопців. На даний момент ми плануємо відправку чотири бані-сауни хлопцям на 92-у бригаду. Вони легші за корпусні, там 100% дерево. Воно сприяє тому, щоб їх мобільно можна було перевозити з місця на місце, з позиції на позицію», – запевнив керівник цеху Дмитро Романюк.

Сконструйовані лазні таким чином, щоб їх було легко перевозити на причепі чи лафеті. Усередину можна встановити пічку з камінням, щоб була суха або волога пара. В'язанка дров розігріває баню за півтори години.

«Вона розрахована на 4 людей, це наша маленька мобільна модель. Конкретно таку саму модель ми виготовляємо для хлопців на ЗСУ», – поділився пан Дмитро.

Собівартість однієї такої лазні-сауни – понад 50 тисяч гривень, ще майже стільки ж витратять на піч та причеп. Представники благодійної організації «Офф-роуд волонтери» завершують збір на них і днями відправлять першу цього сезону лазню на передову.

«Військові постійно просять бані, це ж гігієна їхня особиста. Постійно потребують баню, піч, засоби гігієни, які можна пересувати. Постійно замовляємо, не тільки на Волині, а де є, хто ще виготовляє. Звертаються – збираємо кошти і передаємо», – розповів представник БФ «Офф-роуд волонтери» Андрій Печук.

Найближчими місяцями волинські майстри готуються виготовити і відправити на фронт ще дві пересувні лазні-сауни для різних бригад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
12:01
09 квітня 2024
05 квітня 2024
29 березня 2024
17 березня 2024
15 березня 2024
06 березня 2024
15:10
24 лютого 2024
09:30
16 лютого 2024