У Німеччині знайшли старовинну дошку з прокляттям

Неділя, 17 грудня 2023, 03:22

У місті Росток, що на північному узбережжі Німеччини, археологи знайшли у вбиральні XV століття свинцеву "табличку з прокляттям" і закликами до сатани та двох інших дияволів. Ще в давнину так звані таблички з прокляттями ховали там, де їх було важко або неможливо знайти.  

Табличку виявили під час будівельних робіт із розширення ратуші Ростока, пише УП.Життя з посиланням на Arkeonews.

Текст на ній написаний готичним шрифтом. Вченим вдалося його прочитати: "sathanas taleke belzebuk hinrik berith". З написаного вчені дійшли висновку, що прокляття спрямували на жінку, на ім'я Талеке та чоловіка, на ім'я Хінрік (Генріх). Дияволи, до яких зверталися  у проклятті – Вельзевул і Берит.

Вельзевул у ранньохристиянській релігії – володар демонів, друга фігура в пеклі, найближчий соратник і співправитель сатани-Люцифера, Берит – демон, що управляє 26 легіонами духів.

Знахідка є особливо унікальною, оскільки таблички з прокляттями були поширеними у античні часи, приблизно з 800 року до н.е. до 600 року н.е., в грецьких і римських регіонах, зазначив керівник розкопок Йорг Ансорге. 

"Нашу ж знахідку можна датувати XV століттям. Вона дійсно дуже особлива", – додав Ансорге.

Початок VII століття став кінцем ери свинцевих табличок з прокляттями. Були виявлені прокляття з більш пізніх періодів, але вони поставали в інших формах. Ймовірно, давня традиція все ще практикувалася в середньовічному Ростоку принаймні один раз, кажуть вчені. 

Також на місці будівництва ратуші команда археологів виявила шість середньовічних будинків і кілька підвалів. Експерти знайшли  у підвалах і будинках сліди ремесел і побуту мешканців, кам'яні сходи та різні бронзові крани VI-VII століть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: