Поділитись:

У Німеччині знайшли старовинну дошку з прокляттям

Неділя, 17 грудня 2023, 03:22
У Німеччині знайшли старовинну дошку з прокляттям

У місті Росток, що на північному узбережжі Німеччини, археологи знайшли у вбиральні XV століття свинцеву "табличку з прокляттям" і закликами до сатани та двох інших дияволів. Ще в давнину так звані таблички з прокляттями ховали там, де їх було важко або неможливо знайти.  

Табличку виявили під час будівельних робіт із розширення ратуші Ростока, пише УП.Життя з посиланням на Arkeonews.

Текст на ній написаний готичним шрифтом. Вченим вдалося його прочитати: "sathanas taleke belzebuk hinrik berith". З написаного вчені дійшли висновку, що прокляття спрямували на жінку, на ім'я Талеке та чоловіка, на ім'я Хінрік (Генріх). Дияволи, до яких зверталися  у проклятті – Вельзевул і Берит.

Вельзевул у ранньохристиянській релігії – володар демонів, друга фігура в пеклі, найближчий соратник і співправитель сатани-Люцифера, Берит – демон, що управляє 26 легіонами духів.

Знахідка є особливо унікальною, оскільки таблички з прокляттями були поширеними у античні часи, приблизно з 800 року до н.е. до 600 року н.е., в грецьких і римських регіонах, зазначив керівник розкопок Йорг Ансорге. 

"Нашу ж знахідку можна датувати XV століттям. Вона дійсно дуже особлива", – додав Ансорге.

Початок VII століття став кінцем ери свинцевих табличок з прокляттями. Були виявлені прокляття з більш пізніх періодів, але вони поставали в інших формах. Ймовірно, давня традиція все ще практикувалася в середньовічному Ростоку принаймні один раз, кажуть вчені. 

Також на місці будівництва ратуші команда археологів виявила шість середньовічних будинків і кілька підвалів. Експерти знайшли  у підвалах і будинках сліди ремесел і побуту мешканців, кам'яні сходи та різні бронзові крани VI-VII століть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 квітня 2024
04 квітня 2024
02 квітня 2024
20 березня 2024
20 лютого 2024
14 лютого 2024
12 лютого 2024
21 листопада 2023
08 листопада 2023
25 жовтня 2023