Чи зросли ціни на мандарини у Луцьку перед різдвяними святами (відео)

П'ятниця, 15 грудня 2023, 19:53

Перед новорічно-різдвяними святами ціни на мандарини на ринках та в супермаркетах Луцька в середньому коливаються від 50 до 100 гривень. Їх привозять з Туреччини, Італії, Іспанії та Греції.

Про це повідомляє Суспільне.

У порівняні з 2022 роком ціни на фрукт зросли від 10 % до 30 %, розповіла продавчиня Майя Ващук. З її слів, кожен раз товар приходить і ціна вища на п'ять-десять гривень.

«Мандарини з Туреччини – солоденькі, більші, без кісточки. Є Іспанія – маленькі, тоненька шкірка, солоденькі. Ще з Греції. Ціна коливається від 80 до 90 гривень», – каже продавчиня.

centerПродавчиня Майя Ващук.

Продавчиня Світлана Дацюк розповіла, що вартість мандаринів залежить від постачальників.

«Найдорожчі – це Іспанія, перший клас, вони найсмачніші. От на Миколая брали мандарини добре, а вже після свята менше стали брати», – говорить жінка.

centerПродавчиня Світлана Дацюк

Покупчиня Ірина каже, що живе неподалік одного із супермаркетів, де мандарини вартують по 45 гривень за кілограм.

«Там акції завжди, то по 45 гривень беремо, а сорт «Клементини» по 70-80 гривень», – говорить жінка.

centerПокупчиня Ірина

Загалом, найдешевші мандарини на ринку в Луцьку вдалось знайти за 45 гривень, найдорожчі – за 170 гривень.

Ще у листопаді журналісти телеканалу «Конкурент TV» відправились на ринок Луцька, аби дізнатись ціни на сезонний цитрус. У 2023 році сезон на імпортні цитрусові почався значно швидше, ніж зазвичай. Вочевидь, на це вплинуло перенесення дати кількох свят. Так чи інакше на ринку мандаринів вдосталь.

Ціни на мандарини – різна, усе залежить від країни, з якої імпортували, розповідав продавець Олександр. Ціни ж різнилися в залжності від сорту мандаринів:

«Туреччина» – 75 гривень за кілограм. Солодка вона з кислинкою. «Іспанія» – 90 гривень за кілограм. Невелика, солодка і без кісточки. Крупніша «Іспанія» – 100 гривень за кілограм. Також солодка», – зазначала продавчиня Лариса.

Нагадаємо: науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість новорічного столу 2024 року за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня 2023 року.

За їх розрахунками новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо обійдуться на родину з 4-х осіб близько 2879,15 грн, тобто на 8,4 % дорожче, ніж торік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: