Поділитись:

Що символізують 12 страв на Святвечір

Четвер, 14 грудня 2023, 15:31
Що символізують 12 страв на Святвечір

Переддень Різдва - особливий день для всіх християн. Це день чистих помислів і час Святої вечері. У давнину правдиві господарі не їли протягом усього дня, тримаючи суворий піст аж до самої Святої вечері, поки на небі не засяє перша зірка.

Свята вечеря у народі має назву ще й «багатої». Адже господині готували вечерю з 12 страв за числом святих апостолів і за кількістю місяців у році, – пише picantecooking.

Найважливішою стравою Святого вечора є кутя, як символ вічного життя та достатку, вона символізує єднання з Господом і зі світом мертвих. Саме тому кутю не з’їдають повністю під час вечері, а обов’язково залишають трішки для душ померлих родичів.

До куті обов’язково додають мак і мед. Солодкість меду символізує райське блаженство, а мак є символом мучеництва.

Після куті другою стравою на Святвечір вважають узвар – він є символом святої води і очищення тіла та душі.

Особливе місце серед 12 пісних різдвяних страв займають вареники - як символ достатку та ситості.

Крім того, на столі у Святий вечір мають бути страви з капусти, яка символізує міць, сукупність, єдність навколо однієї основи – Бога.

Гриби символізують продовження роду та плодовитість, тому страви з грибів обов’язково готують на Святу вечерю.

Квасоля є символом здоров'я та довголіття.

І обов'язково серед 12 сакральних різдвяних пісних страв на Святвечорі, повинні бути страви з риби, оскільки риба – це один із старовинних символів християнства.

Також Свята вечеря не обходиться без голубців, які асоціюють із голубом – символом миру і Святого Духа, та борщу - символу торжества добра, оскільки борщ пісний, то значить жодна тварина не постраждала для його приготування.

А пампухи на столі – це просто символ свята і солодкого життя.

До кожної страви чи інгредієнту можна знайти прихований сакральний зміст, та головне у Святвечір це єднання родини на порозі Різдва. І може на вашому столі й не бути абсолютно всіх пісних різдвяних страв, та головне, щоб у душі був мир та злагода.

Нагадаємо: у мережі показали, як прикрашали різдвяну ялинку на Волині майже століття тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів