Зовсім без грошей і живе в мами: що вніс в свою декларацію Ківерцівський міський голова

Середа, 13 грудня 2023, 19:19

Сумнозвісний ківерцівський міський голова Олександр Ковальчук, який прославився завдяки своїм намірам збудувати стадіон за 150 мільйонів гривень під час війни, не задекларував жодного житла чи клаптика землі.

Де мешкає сімʼя з чотирьох людей, невідомо. За перший рік повномасштабної війни, судячи з декларації, Ковальчуки нічого цінного не придбали і не мають ні копійки за душею, – пише Сила правди.

Електронну декларацію про майно та доходи за 2022 рік міський голова Ківерців подав 24 березня 2023 року. Цікаво, що того ж дня, але на 29 хвилин раніше він подав декларацію за 2021 рік. 10 грудня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції відновило публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування.

Різняться декларації не надто. Серед членів сім’ї у декларації Олександра Ковальчука за 2021 рік, окрім доньки Поліни Ковальчук, з’явився пасинок – Артем Ляшук, якого в попередні роки посадовець не декларував.

У графі «нерухоме майно» в обох деклараціях – жодного запису. Вочевидь голова Ківерцівської громади в порушення вимог законодавства вирішив не вказувати нерухомість, якою користується родина. Натомість з відомостей про декларанта відомо, що зареєстрований Олександр Ковальчук в Тростянці.

 У мене нерухомості немає. Я живу в будинку мами. А декларацію допомагали заповняти працівники, – пояснює посадовець.

 Ви знаєте, що може бути штраф за невнесення нерухомості, навіть, якщо вона не ваша, але ви нею користуєтесь? – цікавимося в Олександра Ковальчука.

 Не знав, дякую за пораду, – відповів міський голова.

З автомобілів у Ковальчука лише «Dacia Logan» 2007 року, яку він зареєстрував у 2008-ому. Але нині ківерцівський голова їздить на «Renault Koleos» 2022 року випуску – новенькому кросовері, який придбала місцева поліклініка за кошти платників податків. До слова, до серпня 2023 року він шість років їздив без посвідчення водія.

Дружина Ірина у 2021-ому пересіла з «Mitsubishi ASX» 2013 року випуску на «КІА Sportage» 2017 року випуску.

З доходів в Олександра Ковальчука – лише заробітна плата – 480 тисяч за 2021 рік і 590 тисяч гривень за 2022 рік. Отже, середньомісячна зарплата ківерцівського міського голови торік становила трохи більше 49 тисяч гривень.

Дружина Ірина – підприємиця з Луцька. У 2021-ому вона заробила 1,2 мільйона гривень, а торік – трішки більше 900 тисяч гривень.

Офіційно родина Ковальчуків немає заощаджень. Ківерцівський міський голова не вказав в декларації ні коштів на банківських рахунках, ні в готівці.

Тож, де живе родина очільника Ківерцівської громади і чи відкладає щось на власний дах над головою, залишається загадкою.

Нагадаємо, що 24 лютого 2022 року у зв’язку з повномасштабним вторгненням Російської Федерації НАЗК обмежило доступ до публічної частини реєстру декларацій. Восени 2023 року Верховна Рада з другого разу підтримала відновлення обов’язкового декларування та повернення реєстру в публічний доступ з певними обмеженнями. Таким чином до 31 січня 2024 року особи, на яких покладається обов’язок з декларування доходів і майна, повинні подати свої декларації за 2021 та 2022 роки, а до 31 березня – за 2023 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: