Поділитись:

Україна може залишитись без фінансової допомоги уже у 2024 (відео)

Вівторок, 12 грудня 2023, 21:55
Україна може залишитись без фінансової допомоги уже у 2024 (відео)

Конгрес США так і не виніс на голосування виділення необхідного для України фінансування на 2024 рік. Якщо найближчі дні не вдасться вирішити це питання то наступне голосування може відбутись лише у другій половині січня наступного року.

Також чимало аналітичних видань стверджують, що наразі рівень допомоги від партнерів найнижчий за весь період повномасштабного вторгнення.

У новому випуску програми «Прайм-Тайм» на телеканалі КонкурентTV політичний експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов поділився думками чи можна розцінювати ці події, що партнери втомились допомагати Україні.

Ігор Попов зазначив, що ситуація складна, адже у бюджеті України наступного року половина доходів закладена від міжнародних надходжень у вигляді допомоги наших партнерів. І остаточної ясності поки по більшості позицій немає: Конгрес США ще не виніс питання на голосування, а обговорення у ЄС мають певні проблеми. Політики різних країн по-різному бачать варіанти закінчення війни і не завжди ці варіанти співпадають з позицією війни.

«Тому заяви всі роблять красиві, особливо коли приїжджають до України, але повернувшись додому вони стикаються зі своїми настроями виборців, зі своїми економічними проблемами. У Європі ріст сповільнився і говорять про стагнацію економіки.»

Загалом економічна спроможність наших партнерів є нижчою, аніж була минулого року і на це потрібно зважати.

ЄС ще досі не погодив виділення 50 млрд євро Україні на наступні 4 роки, тому залишається запашний варіант виділення фінансування окремо взятими країнами.

«А це приведе до того, що це політичні дебати в кожній конкретній країні. І тоді, яка Угорщина чи Словаччина, можуть взагалі не виділити, Австрія дасть половину і ще й не всі будуть вчасно виділяти ці кошти. І тому ми можемо мати складності з балансом нашого державного бюджету у казначействі.»

Детальніше у відео:

Надрукувати
мітки:
коментарів