Поділитись:

В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото)

П'ятниця, 08 грудня 2023, 17:36
В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото)

До Луцького зоопарку привезли лебедя із Теремнівського ставка, який мав фізичні вади. 

Про це 7 грудня зазначили на фейсбук-сторінці звіринцю

«А тепер вкотре – пояснюємо. Бо допомога тваринам чужими руками – це наш біль болючий. Ми раді співпраці, інформуванню про проблему, але не сприймали і не будемо вимоги ультимативного характеру», – йдеться у дописі. 

Повідомлення про те, що на Теремнівських ставках плаває лебідь, який має певні фізичні вади, ми отримали ще у вересні. І з того часу тримали птаха у полі зору, навідуючись до водойми та спостерігаючи за особиною. Це дозволило констатувати, що у лебедя немає поранень, проте є фізичні ушкодження, які вже не вилікувати (як інвалідність у людини).

З настанням холодів візити почастішали принаймні хоч до одного-двох на день. Однак відловити пернатого не було можливості. Адже спорядження і фахівців відповідного профілю у штаті КП «Луцький зоопарк» не має.

«Проте вчора нам (та і птаху) врешті пощастило. На час візиту до водойми директорки КП Людмили Денисенко та сторожа підприємства лебідь сидів у воді дуже близько до берега. Тож вони скористалися сачком – і пернатого спіймали», – кажуть у зоопарку. 

Попередній огляд показав, що у птаха є давні ушкодження, що вплинули на його ріст і розвиток. Можна припустити, з великою часткою ймовірності, що хтось пробував його відловити пташеням і дуже викрутив суглоб. Це спричинило значну деформацію крила, тож на ньому навіть пір’їни ростуть неправильно.

В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото) 

А ще птах перегодований. І це – вада здоров’я, яку спровокували теж люди.

Особина на карантині, під наглядом ветеринара. Жодного прогнозу, чи зможе птах повернутися у природу, не даємо. Однак, якщо він залишиться у зоопарку, то замешкає разом із іншими лебедями на водоймі зоопарку. 

«Це, до слова, інформація для тих, хто вимагає забирати проблемних, на їхню думку, птахів до нас на зимівлю – у зоопарку немає вольєра з температурою +20 градусів за Цельсієм для таких особин. Вони живуть на природі – але у межах нашої території», – додають там. 

Повідомили про ще кілька шокуючих подробиць щодення Луцького зоопарку. 

«Ми надаємо допомогу усім тварина без винятку. Який шмат це роботи? Ну, наприклад, грудень. Привозили різних птахів 1, 2,3, 4, 5, 7 грудня. 4 з них – лебеді. Але головне – люди самі їх доправляли до зоопарку. У нас немає можливості виїхати і відловити. Тому якщо хочете, щоб ми допомогли чи хоча б спробували, – привезіть! При цьому ми не чарівники, щоб гарантувати зцілення. Бо дуже часто випадки – критичні. Наприклад, нещодавно під кінець дня, у межах 17-ї години нам привезли лебедя. Вкрай знесиленого. Ми провели огляд, дали лікування. Однак птах до ранку не дожив», – наголошують працівники

Аби з’ясувати причину смерті, провели розтин. І були шоковані. Бо врятувати того лебедя вже не мали шансу. Розтин показав поранення з пневматичної зброї. Це спричинило травми, зараження, некроз тканин. Безвихідні ситуації бувають часто.

Додають, що є шанс допомогти лебедю, за яким нині доглядають у зоопарку. Можна коштами або зерном. Від того, що за птахом будуть дивитися, не одужає. Потрібні ліки, вітаміни, харчі.

«На світлинах – не один день із життя лебедя, а те, як ми відслідковували його стан і фотографували протягом тривалого часу (у зворотному порядку)», – додають у Луцькому зоопарку. 

В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото)В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото)В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото)В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото)В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото)В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото)В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото)В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото)В дитинстві йому викрутили суглоб: у Луцькому зоопарку – поповнення пернатих (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів