Поділитись:

У Всесвіті існує понад 135 типів сніжинок, але однакових не буває, – Гідрометцентр

П'ятниця, 08 грудня 2023, 04:13
У Всесвіті існує понад 135 типів сніжинок, але однакових не буває, – Гідрометцентр

Двох по-справжньому однакових сніжинок не існує не лише на Землі, але й у Всесвіті. Ймовірність, що дві сніжинки зазнають однакових умов аж до мікроскопічного рівня, є дуже низькою. 

В Українському гідрометеорологічному центрі розповідають, що існує понад 135 типів сніжинок, – пише УП. Життя.

Найбільша з них мала розмір 3,5 сантиметра, тоді як більшість ледве досягає 5 міліметрів.

«Насправді сніжинки абсолютно прозорі, адже утворюються з чистого льоду. Проте ми бачимо їх білими – це пов'язано з віддзеркаленням усього спектру світла на малих гранях сніжного кристалу», – зазначають у Гідрометцентрі.

Там пояснюють, що основну форму кристала льоду визначають температура, при якій він утворюється, і вологість повітря (меншою мірою).

«Довгі голчасті кристали формуються при температурі -5℃, а дуже плоскі пластинчасті – при -15℃. Після народження кожна сніжинка проживає власне життя і набуває форми, яку інша ніколи не повторить», – кажуть синоптики.

Усі сніжинки прагнуть мати симетричну форму сніжинок-дендритів, однак їхня крихка структура легко ламається, утворюючи нову форму.

«Тому абсолютно кожна сніжинка виглядає неповторно, починаючи від мереживного візерунка і закінчуючи унікальністю кожної льодяної голки», – резюмують в Гідрометцентрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 грудня 2021