Поділитись:

Музику писали в Кельні, а тексти – в Луцьку: гурт Nervo3ni про свою творчість

Субота, 09 грудня 2023, 17:23
Nervo3ni. Фото зі соцмереж
Nervo3ni. Фото зі соцмереж

Гурт «Nervo3ni» – це музика, точного місця народження якої важко визначити. Адже автор мелодій створював мелодії у Кельні, в Німеччині. А лірика вже виписувалася у Луцьку.

Журналістка сайту новин Луцька «Конкурент» поспілкувалася з учасниками музичного бенду. Про колективну творчість на відстані, звукозаписи у Бергамо та прийняття своїх емоцій читайте у матеріалі.

 

Як утворився гурт

Група Nervo3ni утворилася ще у 2019 році. У його складі: Олег Щебетюк – бас-гітарист і автор музики та Дарина Гребенко – авторка текстів та вокальних партій. Зародком нинішнього музичного бенду був кавер-гурт «Royal City Cover Band». Учасники виступали у клубах, на вечірках, фестивалях. Але відколи Олег переїхав у Кельн, його зв’язок з із кавер-гуртом майже обірвався. А от з музикою — ні.

«Я займався аранжуванням мелодій, писав біти для реперів. Але мені не було з ким грати. Тому я сказав Дарині: «Може зробимо якийсь спільний проєкт?». Я надсилав їй свої музичні матеріали, а вона вже в Україні щось підспівувала під мою музику», – розповів Олег Щебетюк.

Гурт «Royal City Cover Band». Фото зі соцмережГурт «Royal City Cover Band». Фото зі соцмереж

Зі записом пісень їм допомагав саунд-продюсер Сергій Мінаєв. Нещодавно він офіційно доєднався до гурту вже у ролі гітариста. Сергій був першим порадником для гурту й досі його голос є авторитетом у музичних рішеннях.

Дарина переконана: попри авторське бачення та талант виконавця, у музики існує технічна сторона, в якій артисти не завжди достатньо обізнані. Тому вона спільно із саунд-продюсером шукала найвдалішу вокальну стилістику під кожний трек, яка б відповідала емоційному наповненню пісні й музичним трендам.

«Я пам’ятаю свій перший запис пісні. Тоді я дуже роздратувалася, бо було важко вловити правильну аритмічну (хаотичну – ред.) манеру вокалу. Ти думаєш, що вмієш співати — і цього достатньо. А от і ні! До того я вважала, що студія – це прийшов, швиденько записав і все. З’ясувалося, що іноді ти сам не повністю усвідомлюєш, як має виглядати музичний продукт в кінцевому результаті — тоді дублів може бути дуже багато. Але з надцятої спроби вже вдалося», – зізналася вокалістка гурту Дарина Гребенко.

Свій перший англомовний трек «Freedom» гурт записував три дні. Стільки ж довелося попрацювати над записом і наступної пісні. Щоправда, вже на кілька годин менше.

Зрештою, до студійної роботи вдалося звикнути і процес пішов значно швидше. Проте, кількість годин роботи насамперед залежить від складності самої пісні.

«Особливо важко йде запис, коли тобі в навушники хтось кричить, що ти робиш це неправильно», – додав Сергій Мінаєв, натякаючи на себе.

Чому саме Nervo3ni

Назва Nervo3ni народилася з роздумів про творчих особистостей. Вокалістка переконана: наше сьогодення – це доба емоційності. Проте не всі дозволяють собі повністю проживати та відпускати емоції. Група прагнула переконати свою аудиторію, що почуття – це нормально і їх не варто соромитися.

«Почуття (як позитивні, так і негативні) — це частина кожного з нас і цього не варто соромитися. І от мистецтво – це своєрідна терапія. Ми хочемо, аби у нашій музиці слухачі чули: я у цьому не самотній, я у цьому не один. Хочемо, аби наша музика лікувала душі слухачів», – розповіла Дарина.

ГуртГурт
 

Тема людської вразливості наскрізно відтворюється у кліпі на першу пісню. У ньому учасники гурту з’являються у гамівних сорочках. Наприкінці вони знаходять сили, щоб перемогти свої слабкості й стати вільними. Тому скидають гамівні сорочки і постають у кольоровому одязі, сповнені життєвої сили та рішуче налаштовані перемагати у своїх головних битвах — у боротьбі за мрії.

Творчість на відстані

Гурт творив на відстані до вересня 2023-го року. Попри складнощі колективної роботи на «дистанційці», Олег згадує ці часи, як дуже цікавий досвід.

«Я писав «мінусівку», а Дарина записувала на диктофон свій вокал. Пізніше я обробляв спів і робив з цього демоверсію. Сергій часто казав: «Чим ти її годуєш? Вона на демо краще співає, ніж потім у студії»», – поділився спогадами бас-гітарист.

Nervo3niNervo3ni
 З демоверсіями вдавалося краще, адже щойно почута мелодія викликала непідробні відчуття та емоції.

«Коли я готувала першу чернетку пісні, то працювала інтуїтивно, на емоціях. Найпотужніша творчість — це завжди про «тут і зараз». Відтворити той стан у студії складніше», – поділилася творчим процесом Дарина.

Як пояснила вокалістка, у студії можна відчути тиск, адже від тебе очікують результату і бажано якомога швидше. До того ж потрібно водночас і працювати по-акторськи, і тримати ритм, і добре артикулювати – але не занадто добре, аби не вийшло награно. Насамкінець варто пам’ятати про чистоту та якість звучання, дотримуватися вокальної стилістики.

Лірика, цензура та правки у тексті

Чоловіки жартують: намагалися додати у тексти пісень щось брутальне від себе, але зазнали поразки. Вокалістка принципово не пише тексти з лайкою.

«Я не категорична до сленгу. Проте стосовно лайки… Я вважаю, що гурт може стати популярним, маючи репертуар без матюків. От «Океан Ельзи», «Воплі Відоплясова», «Vivienne Mort» і чимало інших без цього чудово обійшлися. Мені не подобається ідея «хайпувати» на лайці», – сказала співачка.

Сергій Мінаєв, Олег Щебетюк, Дарина ГребенкоСергій Мінаєв, Олег Щебетюк, Дарина Гребенко
 

Здебільшого, пісні «нервозних» – це пережитий досвід. Або ж хвилюючі теми, які учасники гурту не могли оминути у своїй творчості.Спочатку репертуар гурту складався з пісень про кохання, але з настанням повномасштабної війни з’явилися й інші. Змінилася і цільова аудиторія. Раніше бенд орієнтувався на англомовну аудиторію, оскільки Олег жив у Німеччині, а Дарина планувала концертну поїздку за кордон. Зараз група відчуває більшу тягу до українських текстів і слухачів.

Бергамо, труднощі перекладу та закордонний досвід

Улюбленою авторською піснею Олега є «Танцюй». Каже, що з нею його пов’язують особливі спогади. Це був перший досвід роботи у «трушній» студії у Бергамо в Італії.

З власником студії Франческо, бас-гітарист познайомився 10 років тому на концерті в клубі «Майдан». Італієць грав у складі гурту «The Last Fight», а Олег тоді разом з «NeverEnd» виступав «на розігріві».

«Під час виступів «The Last Fight» жили в мене. Ми здружилися, тусувалися, на репетиційних разом грали. То коли він дізнався, що ми записуємо альбом, запропонував нам допомогти зі зведенням аудіо. Тоді смішна ситуація виникла, бо у нього проблеми з українською вимовою. А при зведенні записів мова пісні має величезне значення. Я казав: «Франческо, так не підходить!»», – поділився спогадами Олег.

Як гурту здобути популярність в Луцьку

«Найголовніше – це знайти майданчик для презентації. А також чимало вирішує інтернет. Успіх виконавця на 90% залежить від того, наскільки твої відео залетять в тіктоці. Гадаю, нам також потрібно взятися за цю мережу», – вважає Сергій.

Олег Щебетюк та Дарина Гребенко. Фото зі соцмережОлег Щебетюк та Дарина Гребенко. Фото зі соцмереж

Також сходинкою до популярності є вибір закладу, який має свою публіку.

Клуб «Кораблик» – це остання станція для луцьких гуртів. А якщо ти граєш у клубі «Майдан» – то це круто. В Луцьку це перемога», – переконаний Олег.

Діяльність поза гуртом.

Учасники гурту живуть не лише музикою. Дарина Гребенко – акторка у Волинському обласному драмтеатрі. Першу вищу освіту здобула за спеціалізацією «Іноземна філологія», що згодом допомогло у творенні англомовних треків. Музичним мистецтвом почала займатися змалку навчаючись у музичній школі по класу фортепіано.

Сергій Мінаєв має вищу музичну освіту. Його профільні інструменти – фортепіано та гітара, також грає на барабанах. Є клавішником гурту «Флайза». Проте професію віднайшов у ІТ-сфері – займається кібербезпекою.

Nervo3niNervo3ni
 

До поїздки в Німеччину, окрім роботи із «The Royal City cover band» Олег грав у рок-гурті «NeverEnd». Зараз хоче вчитися розробляти інтерфейси для вебсайтів.

Фінансова підтримка

У своїх соцмережах гурт поділився новиною про отримання гранту від музичної платформи Іnitiative Мusik. Агенція фінансує артистів, які працюють у Німеччині в жанрі рок, поп-музики та джазу. Виграш становив 2 000 євро.

«Про цю платформу мені розповіла моя знайома-німкеня. Організація підтримує людей, які мають проблеми зі здоров’ям (я також входжу у цю категорію). Влітку я надіслав їм заявку з нашим синглом та відео – і забув. У вересні ми дізналися, що пройшли відбір», – розповів Олег.

Nervo3ni записали альбом, зняли кліп, вклавшись у половину отриманої суми. Решту музиканти планують інвестувати в рекламу або кліпи.

Над чим працюють зараз

Зараз гурт завершує запис альбому, до якого увійдуть 10 треків. Також готуються до свого першого акустичного концерту в клубі «Кораблик», який відбудеться 10 грудня.

«У записах у нас більш електронна музика. В акустиці наші пісні звучать інакше, відповідно і вокал має бути інший, тож репетируємо. Завдяки концерту ми зможемо про себе заявити», – сказали учасники гурту.

Nervo3niNervo3ni
 

Єдиний виступ музикантів до «Кораблика» був на творчому вечорі, який організовував Національний альянс.

«Нас дуже добре сприйняла молодь. Після концерту на сторінках гурту відразу збільшилася кількість підписників, і ми зрозуміли, що нам просто потрібно продовжувати свою справу. Кожен бенд розпочинає з того, що запрошує на концерт своїх друзів. Але дуже приємно було коли я нещодавно їхала в таксі, і мені водій сказав: «Я чув цю пісню, мені хтось її вмикав і я додав у трек-лист»», – Дарина.

Творчі плани й мрії учасників гурту різняться. Дарина мріє про подорожі з гуртом на фестивалі й концерти, масштабне шоу, повноцінний акустичний альбом і концерт з оркестром. У чоловічого складу плани більш прагматичніші – головне, кажуть, допрацювати програму для концерту уже з електронним звучанням і знайти свого слухача. Проте попри різні погляди на подальший розвиток бенду, артисти не планують зупинятися й продовжують працювати над своєю творчістю. Зазначають, що скільки б у ці непрості часи наші душі не оримували ран, неохідні ліки завжди можна знайти у мистецтві. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024