Поділитись:

Країни Балтії оголосили Польщі демарш через блокаду українського кордону

Вівторок, 05 грудня 2023, 17:27
Країни Балтії оголосили Польщі демарш через блокаду українського кордону

Посли Латвії, Литви та Естонії у Варшаві оголосили демарш польській владі у зв’язку з блокуванням перевізниками пунктів перетину кордону з Україною, заявивши, що це підриває її здатність протистояти повномасштабному вторгненню Росії.

Про це повідомила речниця МЗС Естонії Бріта Кікас в коментарі ERR, передає «Європейська правда».

«Ми поважаємо право водіїв вантажівок мітингувати. Але, на жаль, це призвело до складної ситуації, яка створює проблеми для інших перевізників і додаткові труднощі для української економіки», – сказала вона.

У дипломатії демарш означає звернення одного уряду до іншого уряду для привернення уваги до певної проблеми.

Кікас висловила сподівання, що Польща, Україна та Європейська комісія спільно знайдуть вирішення проблеми «найближчим часом», а Естонія продовжить пошук рішення з новим польським урядом.

«У міністра закордонних справ Маргуса Тсахкни відбулася бесіда з колишнім міністром закордонних справ Польщі Збігнєвом Рау. Крім того, найближчим часом планується візит нового міністра закордонних справ Польщі в Таллінн, де це питання обов'язково буде обговорюватися», – зазначила Кікас.

Також представниця естонського МЗС підтвердила, що питання блокади українського кордону обговорили і на зустрічі Цахкни з міністром закордонних справ Великобританії Девідом Кемероном у понеділок, 4 грудня.

Нагадаємо: голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що блокування українсько-польського кордону призвело до зниження експорту через пункти пропуску на 40%, що, своєю чергою, спричинило втрату держбюджетом 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
26 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
15 квітня 2024
11 квітня 2024