Поділитись:

«Поліщук не спромігся провести нормальних тендерів на закупівлю FPV-дронів», – військовий

Вівторок, 05 грудня 2023, 16:21
«Поліщук не спромігся провести нормальних тендерів на закупівлю FPV-дронів», – військовий

Днями на сесію Луцької міської ради прийшли військовослужбовці, аби нагадати, що війна триває, і на передовій потрібні тисячі FPV, десятки пікапів, мавіків і інші засоби. Військові були обурені рішенням влади: луцька влада на чолі з Ігорем Поліщуком не підтримала пропозицію військових виділити 1,5 мільярда гривень на допомогу воїнам. Ба більше, не підтримала вона й пропозицію виділити 799 мільйонів. Замість цього виділили 500 мільйонів.

Військовий та депутат Волинської обласної ради Андрій Козюра, який прийшов на засідання сесії, як військовослужбовець, згодом отримав звинувачення у популізмі. Про це йшлось в сюжеті Громадського інтерактивного телебачення.

Пан Андрій розповів, що військові з підрозділу, де він служить, були обурені тим, що в квітні надіслали запит до міської ради з переліком необхідних речей, зокрема мова про дрони-FPV, мавіки й антени, а отримали всі ці засоби аж в серпні.

«Тоді ми були на Бахмутському напрямку. Розумієте, що ми такими темпами війну не виграємо. Від роботи нашого підрозділу залежить життя піхоти. Коли є чим вражати, то ми зберігаємо життя наших хлопців», – каже Андрій Козюра.

Окреме питання варте уваги, це які ж засоби передає міський голова Ігор Поліщук, придбані коштом одноденного заробітку працівників міської ради.

«Хлопці обурені тим, що це якісь старі «корчі», придбані за 2-3 тисячі доларів. При тому, що це збирають кошти з людей. Так званий одноденний заробіток», – розповідає військовий.

Козюра зазначив, що на 1 листопада 2023 року 954 млн лежить на рахунках Луцької міської ради. Пояснює, що Поліщук «не спромігся провести нормальних тендерів на закупівлю FPV-дронів, щоб військові могли за першої потреби їх мати».

«Чомусь  проводять тендери (і скасовують одночасно). Тричі скасовують, посилаючись на те, що в бюджеті нема коштів, а потім знову оголошують для того, щоб виграла «правильна» структура. Ці всі речі дуже обурюють», – обурюється пан Андрій.

Військових, з якими служить Андрій Козюра, такі речі ображають і злять.

«Моїх побратимів ця ситуація не задовільняє і ображає. Піаритись з двома мавіками, які вони там передали – це бридко. І тому ми прийшли в міську раду, щоб нагадати, що триває війна і кошти першочергово треба спрямовувати на збройні сили, зокрема на підтримку Луцького територіального батальйону, 80% якого – члени Луцької територіальної громади», – розповів Козюра.

Каже, якщо цьогоріч 954 мільйони вже невикористаних є, то 600 мільйонів в наступному – точно будуть. Основне, щоб вони не почали їх запихати в різні програми, типу «Підтримки «Луцькводоканалу», чи «Луцьктепла», або інших інфраструктурних проєктів і не казали, що цих грошей нема.

«Мене не заплутаєш, я депутат трьох скликань.Тому вони можуть це як хочуть це називати, та не розуміють одного – якби вони трохи пожили з нами, не кажучи вже про бойові виїзди, то знали б як треба тиснути на кнопки. Ситуація на фронті надзвичайно непроста і ми прийшли про це нагадати і сказати про речі, які треба негайно робити. Ми раді з того, що замість 20 мільйонів, запропонованих Поліщуком, на волонтерський хаб виділять 50 млн та на громадські ініціативи 50 млн. Також ми продавили те рішення, що мають проводитись консультації з військовослужбовцями, які є членами Луцької територіальної громади», – зазначає депутат.

Пан Андрій додає, якщо влада все ж не дослухається до військових, то може й замінити їх на позиціях

Нагадаємо: під час мирної акції активісти вимагали у мера Луцька Поліщука не цензурити їх та припинити блокувати за критику міського голови у соціальних мережах. «Поліщук, розблокуй фейсбук», – скандували під дверима міськради небайдужі лучани.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів