Поділитись:

Активісти «вибили» в мера Луцька Поліщука виділити 500 мільйонів на армію (фото)

Середа, 29 листопада 2023, 10:42
Активісти «вибили» в мера Луцька Поліщука виділити 500 мільйонів на армію (фото)

Луцька влада на чолі з Ігорем Поліщуком не підтримала пропозицію військових виділити 1,5 мільярда гривень на допомогу воїнам. Ба більше, не підтримала вона й пропозицію виділити 799 мільйонів.

Про це йшлося під час сесії міськради у середу, 29 листопада.

У проєкті рішення пропонували виділити 500 мільйонів у 2024 році на допомогу військовим, проте на сесію прийшли самі військові й хотіли, аби влада спрямувала на допомогу 1,5 мільярда. Військовий та депутат Волинської обласної ради Андрій Козюра нагадав депутатам, що зараз в країні йде війна й армія має бути пріоритетом.

«Ми прийшли нагадати, що війна триває. Багато з цих хлопців вже ніколи не повернуться у стрій, хоча вони дуже хочуть. Але війна триває і багато з вас про це позабувало. Кожного разу, коли приїжджає «вантаж 200», ви виставляєте сльозливі пости. А що ви зробили, аби той хлопець вберіг своє життя? Якщо таких питань у вас не виникає, то не ходіть на похорон і не виставляйте дописи. Як так сталося, що військове ПДФО не в громаді? Друзі, війна не з нашого ПДФО, а з бюджету, шукайте механізми», – каже Козюра.

Андрій КозюраАндрій Козюра

Також він зауважив, що у міської ради давно мав бути склад з мавіками та дронами, але, як каже пан Андрій, то тендер не відбувся, то другий, то третій. Військовий заявив, що їм не бруківка треба і не асфальт.

«Ви можете провести тендер на ремонт дороги, а на дрони чомусь ні. Росіяни сильніші, у нас одиниці дронів, ми думаємо, зіб'ють ворожий дрон чи ні. 900 мільйонів лежать на спецрахунках, чому вони не використані?» – дорікнув владі пан Андрій.

Він висунув три основні зміни у цей проєкт рішення: більше коштів на армію, більше коштів на волонтерський хаб та залучення військових до обговорення.

«Перша зміна – спрямувати не 500 мільйонів, а 1,5 мільярда. Друга зміна – на ветеранський хаб спрямувати не 20 мільйонів, а 40 мільйонів. І в пункті восьмому, про проведення консультацій з громадськістю, залучити військових», – пропонував воїн.

Проте депутати не підтримали рішення про виділення 1,5 мільярда, назвавши це неможливим. Але ухвалили рішення про хаб і спрямували на нього 50 мільйонів й проголосували за залучення військових до громадських обговорень.

Крім того, депутатка міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій запропонувала зміну – спрямувати 799 мільйонів на армію, але її також не підтримали. Додатково вона поцікавилась і про визначення терміну «коштовний ремонт», адже під цим можна розуміти різні суми. Відповіді від мера Поліщука чи директорки департаменту фінансів Лілії Єлової вона так і не отримала.

Алла НадточійАлла Надточій

Загалом депутати ухвалили спрямувати 500 мільйонів на армію у 2024 році та усі вільні залишки коштів та залишки коштів спеціального фонду бюджету громади (крім власних надходжень бюджетних установ та субвенцій з інших бюджетів) у 2024 році, що з'явилися на кінець бюджетного періоду підуть на:

  • Збройних Сил України, національну безпеку й оборону;
  • заходи з організації та діяльності територіальної оборони та мобілізаційної підготовки;
  • здійснення заходів цивільного захисту та правового режиму воєнного стану;
  • проєктування, будівництво, ремонт захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів), споруд подвійного призначення та облаштування приміщень, які плануються до використання для укриття населення, будівництво фортифікаційних споруд;
  • оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату;
  • придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів, забезпечення харчовими продуктами;
  • оплату комунальних послуг та енергоносіїв;
  • обслуговування та погашення місцевого боргу, соціальне забезпечення, платежі, пов'язані з виконанням гарантійних зобов'язань міської територіальної громади.

Заборонили й у наступному році проводити капітальні ремонти, крім аварійно-відновлюваних, а мінімум 50 мільйонів вільних залишків має піти на ремонт укриттів. Не оминули й бюджет участі, який у 2024 році проведуть не один раз, а двічі (раз на пів року) й сумарно на це витратять 8 мільйонів гривень.

Дотисли міську владу й щодо формування бюджету на 2024 рік. Активісти та військові домоглися, аби міська рада організувала консультації з громадськістю та воїнами по проєкту рішення міської ради «Про бюджет Луцької міської територіальної громади на 2024 рік».

Усі ці нюанси департамент фінансів має врахувати під час формування бюджету на наступний рік.

Нагадаємо: під час мирної акції активісти вимагали у мера Луцька Поліщука не цензурити їх та припинити блокувати за критику міського голови у соціальних мережах. «Поліщук, розблокуй фейсбук», – скандували під дверима міськради небайдужі лучани.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024