Поділитись:

Порошенка не випустили за кордон: у ДПСУ та Раді повідомили причину (відео)

П'ятниця, 01 грудня 2023, 19:37
Порошенка не випустили за кордон: у ДПСУ та Раді повідомили причину (відео)

Експрезидент України Петро Порошенко повідомив, що прикордонники не випустили його у відрядження до Польщі та Сполучених Штатів та назвав це «антиукраїнською диверсією».

Відеозапис спілкування з прикордонниками Петро Порошенко опублікував у Facebook, – пише Суспільне. 

«Знову театр абсурду на кордоні. Маю підписане відрядження головою Верховної ради, але прикордонники мене не пропустили. Я далекий від думки, що прикордонники діяли за власної ініціативи. Кожен може сам здогадатися, хто ж скасував документ, підписаний спікером парламенту», – каже Порошенко.

Він додав, що у Польщі та США у нього були заплановані десятки зустрічей. За його словами, з поляками він мав говорити про зняття блокади перевізниками на кордоні, а з американцями – про забезпечення фінансування військвої допомоги.

«Ситуація надзвичайно складна. Тому акцент в програмі – на проблемних республіканцях. Зірвано мою зустріч з новим спікером палати представників Джонсоном», – зазначив Порошенко і підкреслив, що «це не просто перешкоджання дипломатичній роботі всієї його команди, а на жаль, удар по обороноздатності України».

Нардеп від парламентської фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко повідомив, що розпорядження голови парламенту Руслана Стефанчука на відрядження Петра Порошенка скасував віцеспікер Верховної ради Олександр Корнієнко і опублікував відповідний документ.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко сказав, що прикордонники забезпечують оформлення і пропуск осіб через кордон виключно відповідно до законодавства, зокрема, і правил перетину кордону громадянами України.

«Як відомо, на час дії воєнного стану народні депутати України мають право перетинати державний кордон на виїзд на підставі відповідних рішень про службові відрядження. Відносно народного депутата, про якого ви цікавитесь, у прикордонників наявне підтвердження, що його відрядження за кордон скасоване. Саме тому його було не пропущено через державний кордон України», – пояснив Демченко.

Реакція з боку Петра Порошенка

Пізніше під час брифінгу у Львові Петро Порошенко розповів, що під час спілкування з ним прикордонник у пункті пропуску «Краківець» пояснив, що тих документів, які він та його команда показали на кордоні, недостатньо.

За словами адвокатів Петра Порошенка вони готують три позови до суду та звернуться з заявою про до Офісу генерального прокурора. Як пояснив адвокат Порошенка Ілля Новіков, вони будуть оскаржувати дії прикордонників, а також віцеспікера Верховної ради Олександра Корнієнка, який скасував розпорядження голови Верховної ради, яке дозволяло Порошенку виїхати за кордон.

«Ми обов’язково звернемося до Верховного суду України з позовною заявою з вимогою скасувати постанову Кабміну «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України» у частині, яка стосується народних депутатів. Ми вже готуємо три позови: щодо указу Президента, щодо рішень Верховної ради та постанови уряду. І заяву про злочин, яку скеруємо до Офісу Генерального прокурора», – сказав Новіков.

Що сказав віцеспікер ВР Корнієнко

Зі свого боку заступник голови парламенту Олександр Корнієнко коментарі каналу «Рада», заявив що скасував міжнародне відрядження Петра Порошенка після отримання листа з грифом «Для службового користування», зміст якого він не може розголошувати.

«Він (Порошенко – ред.) вказував як основну підставу – участь у непарламентському заході, партійному форумі Міжнародного демократичного союзу, спільноти, в яку, напевно, входить «Європейська солідарність». Він писав, що паралельно з цим будуть якісь ще зустрічі високого рівня. За нашими внутрішніми принципами участь у партійних заходах допускається, але коли надійшов лист ДСК, який я не можу коментувати, ми вимушені були скасувати це відрядження», – пояснив Корнієнко.

Водночас Корнієнко сказав, що наразі продовжуються оформлення відряджень депутатам з різних опозиційних фракцій і груп, зокрема і з «Європейської солідарності».

«І сьогодні такі розпорядження будуть. І Верховна рада працює щодо парламентської дипломатії у штатному режимі», – додав віцеспікер парламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
15 квітня 2024
11 квітня 2024
07 квітня 2024