Поділитись:

Як минула скандальна сесія Луцької міської ради (відео)

Середа, 29 листопада 2023, 21:22
Як минула скандальна сесія Луцької міської ради (відео)

Ранок 29 листопада у Луцькій міській раді розпочався із мітингу громадських активістів. Люди вимагали у міської влади більше виділяти грошей на потреби ЗСУ, а не на бруківку та дороги. Аби влада міста на чолі із керманичем Ігорем Поліщуком більше дослухалися до голосу громади та тих, хто захищає Україну, на сесію прийшли і військовослужбовці.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Активісти вимагали у влади підтримати проєкт рішення, який передбачає 500+ млн на ЗСУ, зокрема із коштів, які зараз лежать на рахунках міськради. 

«Прошу вас не витрачати гроші на інші потреби в кінці року. Ми будемо сьогодні бачити багато в проєктах, і вже бачимо, що там є багато таких видатків, за які ми дуже переживаємо, так би вам сказати. І я би вас дуже просив зберегти ті гроші в нашому гаманці, казні, рахунку, не знаю, як це назвати, щоб ми могли ще додатково більше грошей спрямувати на наступний рік, тому що він буде дуже-дуже важкий», – повідомив громадський активіст Сергій Рижков

Зокрема на цій сесії голосували бюджет Луцької громади на 2024 рік, і відповідно, затверджувались основі видатки. Військові, серед яких жителі як Луцька, так і Волині вирішили подати свої зміни до проєкту рішень, а саме передбачити на ЗСУ у наступному році з міського бюджету не 500 мільйонів, а півтора мільярда гривень, адже нині влада лише годує обіцянками захисників виділяти більше грошей військовим, але помітно, що владці забуваються – в Україні триває війна, а ворог є достатньо сильним. 

«Оце ми з хлопцями нарешті вирішили прийти сюди в цей зал, щоб трошки нагадати кожному з вас, що війна нікуди не ділась, війна триває. Багато хто з цих хлопців вже ніколи не вернеться в стрій, але вони надзвичайно хочуть. Але, можливо, якби ви раніше трошки за це подумали, оперативніше думали, швидше діяли, то вже вони були б в строю. Як так сталось, що ПДФО 100-ї бригади уже не в Луцькій територіальній. Хтось з вас задавав собі це питання? Я поясню дуже просто, не може такого бути, щоб в воюючій країні, приїжджає комбриг 100-ї бригади, приїжджає комбат, і не приходить міський голова, даруйте, це стидно. У міськради давним-давно вже мав бути склад з тепловізорами, з мавіками, з дронами–FPV, з усім, що потрібно, і його до цього часу немає. Тендер не відбувся, другий оголосили, третій... Ми не можемо, стоячи під Бахмутом, даючи в потребу в квітні місяці, отримувати його в серпні. Не можемо, вони треба вже. Не бруківка нам вже треба, не асфальт. Чомусь вистачає вам мудрості відмінити один тендер по дорозі, і на наступний день оголосити інший», – розповідав воїн-депутат Андрій Козюра

Окрім збільшення витрат на армію військові вимагали передбачити більше коштів на облаштування ветеранського хабу у Луцьку – не 20 мільйонів, як пропонував мер Поліщук, а 50. Ситуація у залі була напружена, особливо для керманича міста Ігор Поліщука, адже, за словами активістів, не звик до конструктивної критики, тому від злості навіть зірвався та накричав на працівників міськради.

«Ставлю на голосування зміну. Секретар, ставте зміну на голосування. Ви спите там в будці чи що?!», – обурювався мер Луцька. 

У результаті міськрада підтримала лише 2 та 3 пункт військових, а щодо збільшення грошей на ЗСУ – провалили. Тому поки йдеться лише про 500+ мільйонів гривень, при можливості витрачати набагато більше. До слова депутатка Луцької міськради від фракції Громадянський рух «Свідомі» Алла Надточій зазначила, що варто створити орган, який би контролював витрати коштів на ЗСУ.

Військові, які прийшли на сесію зі своїми вимогами, кажуть: усе побачили почули та запам'ятали.

Крім того, Алла Надточій запропонувала зміну – спрямувати 799 мільйонів на армію, але її також не підтримали. 

Військовослужбовці були обурені рішенням влади: луцька влада на чолі з Ігорем Поліщуком не підтримала пропозицію військових виділити 1,5 мільярда гривень на допомогу воїнам. Тому вони скандували меру Ігорю Поліщуку «Ганьба!»

«У кого сьогодні сіпнулася рука натиснути за 1,5 чи за 700, записуйтеся в піхоту. Тоді, може, буде більше сміливості тиснути правильні кнопки», –  заявив військовослужбовець та депутат Волинської обласної ради Андрій Козюра на сесії Луцькради. 

«Все зрозуміло, і ви ж добре знаєте і бачите, як проходять їхні питання, які стосуються тих великих босів, в принципі, все зрозуміло. Питання тут не стоїть, основне в цих коштах, цих дронах. Вони думають, що надання дрона спасе ситуацію. Питання, те, що говорив Андрій, саме основне – це в людях», – наголосив військовослужбовець Володимир

Самі ж військові переконують, ворога не варто недооцінювати, адже росіяни за майже 2 роки повномасштабної війни навчились пристосовуватись до бойових дій, і зараз не тільки українські дрони прилітають по позиціях окупантів, але і сам ворог запускає десятки дронів по українських захисниках.

Варто зауважити, якби не тиск громадських активістів, то і тих 500 мільйонів, які передбачені на ЗСУ в наступному році, не було б, і міська влада далі продовжила б нераціонально використовувати кошти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів